Fest. Kungsholmens stadsdelsförvaltning bjuder in till traditionsenligt firande på nationaldagen. Foto: foto: Peter Brauns/Kungsholmens stadsdelsförvaltnings facebook

Så här blir nationaldagsfirandet på Kungsholmen

Strandparty och mängder av utställare och uppträdanden. Kungsholmen är redo för nationalfirandet i Rålis, som startade som en motreaktion mot ny­nazister i parken enligt stadsdelsnämndens ordförande.

  • Publicerad 13:00, 5 jun 2017

tisdag räknar stadsdelen med tiotusentals besökare i Rålis när de håller sitt årliga nationaldagsfirande. På det späckade schemat kan man bland annat hitta mängder av utställare och mat-ställen.

Dessutom kan man testa flera olika sporter och salsa i parken, ta bilder i en selfie-box och det blir musik och dans i amfiteater från Kulturskolan under hela dagen. På Smedsuddsbadet håller Thomas Gylling i det traditionsenliga beachpartyt.

– Vi hoppas på fint väder och ett trevligt firande. Det är bland de största nationaldagsfirandena i Stockholm och alla är välkomna. I år har vi även jobbat mycket med säkerhet och renhållning i vår fina park. Vi har även ett nära samarbete med polisen, säger Jelina Khoo kultursamordnare på stadsdelsförvaltningen.

Vill sprida kärlek

Firandet pågår från klockan 12 och klockan 13.10 invigningstalar Arvid Vikman (S), stadsdelsnämndens ordförande. Han lyfter fram bakgrunden till varför Kungsholmens satsar så stort på Nationaldagsfirandet, att nynazister brukade hålla till i parken under nationaldagen i början på 2000-talet, något som även brukar tas upp i hans tal.

– I stället för att hat får spridas där har vi gemensamt i nämnden på Kungsholmen istället sedan dess bokat Rålis för att fira och sprida kärlek. Det är en demokratimanifestation. Det ska vara svenska flaggor i parken men det betyder något helt annat för oss, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kan Village People rädda bokhandeln Hedengrens?

Nyheter "Inga kunder har strömmat till" Den anrika bokhandeln Hedengrens testar en ny grej inför årets bokrea.fredag 23/2 16:37

Brottartalang på Östermalm i landslaget

Nyheter "På mattan är det alltid krig" Som femåring började Östermalmsbon Georgios Barbanos brottas men först när han var 13 började han gilla sporten på riktigt. Nu, två år senare, är han uttagen till landslaget.fredag 23/2 15:45