Det lönar sig att bo i Danderyd. Foto: Mostphotos

Så många tusen drar Danderyds villaägare in – varje dag

På fem år har priset på en snittvilla i Danderyd ökat med 4,3 miljoner – eller 2 348 kronor om dagen. Snittökningen på villor i landet sedan 2012 är 865 733 kronor.

  • Publicerad 10:15, 8 sep 2017

Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på villor i Sverige stigit med i snitt 39 procent. I Danderyd har priset på en villa i snitt gått från 7,8 miljoner år 2012, till 12,1 miljoner år 2017. Det innebär en procentuell ökning på 55 procent eller 2 348 kronor varje dag.

– Danderyd är ett populärt område. I kronor har det varit en helt makalös utveckling, det är bara att konstatera, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Just nu har priserna planat ut.

– Vi ser att prisökningen börjat mattas av ganska tydligt, framför allt i Stockholm. Vi börjar få genomslag på att vi har byggt mycket nytt, säger Johan Engström.

Han ser problem med nybyggandet.

– Oavsett ort så har det i storstäderna byggts till en målgrupp som har hyggligt stark ekonomi. Bostadsrätter, tvåor till fyror. För yngre finns inte det boende som önskas, mindre och billigare, det visar en undersökning vi gjorde i somras.

Även när det gäller äldre finns problem.

– Äldre känner en viss inlåsningseffekt, och stannar kvar i för stort och illa passande boende. En parameter är skatten, en annan att de inte hittar så billigt boende. Det är flera faktorer som spelar in.

I grannkommunen Täby har priset gått upp med 3 miljoner under femårsperioden, från 4,5 miljoner till 7,5. Prisökningen där är 67 procent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hans udda uthyrningsobjektet: Bastu på hjul

Nyheter "Tagit med den till jobbet" En vedeldad bastu på hjul – det var vad Vallentunabon Axel Törnlöv köpte för två år sedan. Dels för att kunna basta med familjen var som helst och nu även hyra ut.tisdag 21/11 16:32

Hotell säljer ut sina rum: "Städning och möbler ingår"

Nyheter "Ett nytt sätt att köpa" Sugen på att bli hotellägare, lite som i Monopol? Då har du inte chansen. Däremot kan du bli ägare av ett rum i ett hotell, i Fågelsången.tisdag 21/11 16:19