Så mycket kostade fotbollsskräpet att städa bort

Fotbollsfansens nedskräpning på Fleminggatan och Rörstrandsgatan har fått politiker att rasa. Nu står det klart vad städningen kostat.

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd. Foto: Mikael Andersson

Den supporterrelaterade nedskräpningen på Fleminggatan var en het fråga på det senaste mötet i kommunfullmäktige.

Både Björn Ljung (L) och Erik Slottner (KD) tog starkt avstånd från ett beteende som innebär urinerande på gatorna och drivor av sopor.

– Det var olyckligt lindrigt sagt. Jag förstår fortfarande inte hur man tänker, sa Björn Ljung.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) försvarade arrangemanget där Ajax-supportrar fick en egen fanzone på Fleminggatan och Manchester United-fansen en på Rörstrandsgatan. Men hon beklagade att det finns "så många vuxna människor – framför allt män – som inte kan bete sig".

LÄS ÄVEN Starka reaktioner efter film på fotbollsfansens nedskräpning

Erik Slottner vill att klubbarna ska vara med och betala nästa gång staden upplåter gatumark för att internationella supportrar ska kunna festa ostört mitt i stan.

– Trafikkontoret ryckte ut och ägnade fem timmar åt att städa undan. Är rimligt att skattebetalarna står för hela städnotan? Jag tycker inte det, sa han.

Städnotan blev dock inte så hög som många kanske hade räknat med.

"Summan inget att prata om"

Trafikkontoret har nu tagit fram vad insatsen kostat.

– Kostnaden för städningen på Rörstrandsgatan och Fleminggatan var cirka 70 000 kronor per plats, cirka 140 000 kronor totalt, skriver Ola Eriksson, kommunikatör på trafikkontoret i ett mejl till StockholmDirekt.

Summan är en totalkostnad, inklusive arbetsinsats och fordon.

Enligt Daniel Helldén (MP) är det en liten summa i kommunala sammanhang.

LÄS ÄVEN Krogar sålde torrt under fotbollsfesten

– Det är inget att prata om i jämförelse med de summor som Stockholm fick in via alla som kom hit och åt och drack och övernattade, säger han.

Däremot anser han att det finns andra saker att diskutera innan ett liknande arrangemang genomförs nästa gång.

– På Fleminggatan såg det ut som hundrastgård. Vi behöver diskutera hur man utformar sådant här framöver. Hur gör man arrangemanget så det blir mer smakligt för stockholmarna? Jag har ingen tanke på att säga att sådant här inte får ske, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Konstnären Aluoch: "Folk frågar varför jag bara målar svarta"

Nyheter Ställer ut på södergalleri Vernissagen för utställningen Art for Selfcare blev för många historisk. Här berättar konstnären Steffi Aluoch om sina verk, mötet med Angela Davis och det stora i att kunna titta på konst och för...onsdag 19/7 18:00

"Var bor Karlsson på taket?" – Här är turisternas konstigaste frågor

Nyheter ✔ Vad tjänar Kungen? ✔ Karta till Agnetha Fältskog ✔ Hyra Hovet för hockey Kan man hyra Hovet för att spela hockey med polarna, var köper man det bästa renköttet och vilka gator är bäst för kändisspotting? Här är turisternas mest udda frågor inför Stockholmsbesöket.tisdag 18/7 16:15