Kommunens mål är att en femtedel av allt resande ska ske med cykel 2030. Foto: Hege Hellström

Så mycket satsas på Järfällas cyklister nästa år

Nya cykelvägar, bättre belysning och cykelpumpstationer. Det är några av de saker som ingår i den styrande koalitionens plan för att förbättra cyklingen i Järfälla.

  • Publicerad 17:05, 19 okt 2017

I nästa års budget lägger den styrande koalitionen (S, C och MP) 13 miljoner kronor mer än förra året på cykling.

Totalt 27 miljoner kronor ska gå till exempelvis nya cykelvägar, bättre ytbeläggning på vägarna och belysningen – och att bygga ut hela cykelnätet med bättre kopplingar till andra kommuner.

– Det handlar om att stärka en hel infrastruktur, säger Mikael Jämstsved (MP), kommunalråd.

Varför är det här viktigt?

– En av de största klimatbovarna vi har är transporter. Varje person vi kan få över från bil till cykel är en vinst för klimatet.

Järfälla satsar 14 miljoner på att förbättra cykelnätet

Är det någon del av Järfälla som släpar efter vad gäller cykling?

– De större bristerna är just nu kopplingen till olika kommuner, för att kunna cykelpendla en längre bit. Det är där vi har de riktigt stora problemen, säger Mikael Jämtsved.

Målet: En femtedel ska cykla

Järfälla arbetar ihop med landstingets cykelkansli för att förbättra det regionala cykelstråket. För kommunens del handlar det om Kungsängenstråket, som går från Kungsängen via Järfälla in till Stockholms stadshus. Järfällas mål är att en femtedel av allt resande ska ske med cykel 2030.

Budgeten för 2018 ska fastställas i sin helhet på kommunfullmäktige den 20 november. Tidigare i veckan presenterades den största posten i budgeten – skolan.

Nu ska cyklisterna få egen bana i Jakan

Cykelpaketet 2018

– Bygga ut och koppla ihop cykelnätet

– Förbättra ytbeläggningen och belysningen

– Cykelpumpstationer

– Skyltning

– Elcykelpool till kommunens medarbetare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Uppropet: Låt våra nyanlända elever få stanna

Nyheter Viksjöskolan har skrivit brev till riksdagspolitiker Efter att ha gått flera år i Viksjöskolan har några av de nyanlända eleverna där nu fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Något som får både lärare och elever att reagera kraftigt.onsdag 25/4 15:26

Nu får Järfällapolisen efterlängtad uppbackning

Nyheter Så många polisaspiranter är på gång Att poliser får allt mer på sina bord har nog få missat. Men nu ska polisen i Järfälla få uppbackning – genom dubbelt så många polisaspiranter mot vad man haft tidigare.onsdag 25/4 11:34