Visionen. Från "genomfartsled" till "modern stadsgata". Foto: WSP Sverige AB

Så ska bullriga Vasagatan bli gång- och cykelstråk

En levande stadsgata med mer plats för gående, uteserveringar och cyklister. Det är visionen för Vasagatan som ska få fler träd och mer belysning.

  • Publicerad 11:02, 9 jun 2017

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare ska Vasagatan rustas och framkomligheten bli bättre för de drygt 7000 cyklister som cyklar där och 50 000 som går där varje dygn. Det är Stockholms stad som tillsammans med tretton fastighetsägare finansierar projektet som beräknas gå loss på runt 100 miljoner kronor.

Trafiksignalerna ska anpassas efter cykelhastighet och separerade och bredare cykel- och gångbanor ska byggas. För att få mer plats för gående och cyklister tas körfält och angöringsplatser bort.

Stor förändring mitt i City: Biltäta Vasagatan blir gång- och cykelvänlig stadsgata

Samtidigt föreslås hastighetsgränsen på Vasagatan, Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan sänkas till 40 km/h.

43 träd längs Vasagatan är i dåligt skick och behöver tas bort. I stället planteras 67 nya på gatans båda sidor. Det blir också nya sittplatser och cykelparkeringar längs sträckan.

Arbetet beräknas kunna starta våren 2018 och ta tre år.

Under nästa möte i trafiknämnden väntas politikerna fatta ett genomförandebeslut i frågan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kan Village People rädda bokhandeln Hedengrens?

Nyheter "Inga kunder har strömmat till" Den anrika bokhandeln Hedengrens testar en ny grej inför årets bokrea.fredag 23/2 16:37

Brottartalang på Östermalm i landslaget

Nyheter "På mattan är det alltid krig" Som femåring började Östermalmsbon Georgios Barbanos brottas men först när han var 13 började han gilla sporten på riktigt. Nu, två år senare, är han uttagen till landslaget.fredag 23/2 15:45