Visionen. Från "genomfartsled" till "modern stadsgata". Foto: WSP Sverige AB

Så ska bullriga Vasagatan bli gång- och cykelstråk

En levande stadsgata med mer plats för gående, uteserveringar och cyklister. Det är visionen för Vasagatan som ska få fler träd och mer belysning.

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare ska Vasagatan rustas och framkomligheten bli bättre för de drygt 7000 cyklister som cyklar där och 50 000 som går där varje dygn. Det är Stockholms stad som tillsammans med tretton fastighetsägare finansierar projektet som beräknas gå loss på runt 100 miljoner kronor.

Trafiksignalerna ska anpassas efter cykelhastighet och separerade och bredare cykel- och gångbanor ska byggas. För att få mer plats för gående och cyklister tas körfält och angöringsplatser bort.

Stor förändring mitt i City: Biltäta Vasagatan blir gång- och cykelvänlig stadsgata

Samtidigt föreslås hastighetsgränsen på Vasagatan, Norra Bantorget, Östra Järnvägsgatan och Vasaplan sänkas till 40 km/h.

43 träd längs Vasagatan är i dåligt skick och behöver tas bort. I stället planteras 67 nya på gatans båda sidor. Det blir också nya sittplatser och cykelparkeringar längs sträckan.

Arbetet beräknas kunna starta våren 2018 och ta tre år.

Under nästa möte i trafiknämnden väntas politikerna fatta ett genomförandebeslut i frågan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ekomatkedja vill expandera – för dina pengar

Nyheter Den ekologiska matvarukedjan Paradiset ber stockholmarna att lätta på plånboken i en nystartad crowdfundingkampanj. Men det beror inte på att affärerna går knackigt, enligt vd Johannes Cullberg:...fredag 22/9 14:00

Ledig polis grep langare efter löprunda

Nyheter "En ledig kväll blir inte alltid som man tänkt sig" Som polis är man aldrig helt ledig. Det konstaterar polisassistent Theo Mandoki som nyligen fick en rejäl löprunda kring Gullmarsplan.fredag 22/9 12:40