Foto: Ellinor Prawitz/Mikael Andersson

Så ska matsalskrisen på Nya Elementar lösas

Det blir ingen utbyggnad av Nya Elementars matsal – just nu i alla fall. Till hösten kan skolan istället vänta sig fler tillfälliga paviljonger på skolgården.

  • Publicerad 16:43, 28 feb 2018

Nya Elementar är i akut behov av en större matsal, vilket StockholmDirekt berättade i förra veckan. Idag får ett klassrum tjänstgöra som extra matsal för att alla elever ska hinna äta lunch.

Men när skolan ska ta emot ännu fler elever de kommande åren går det inte längre.

– Nu räcker inte antalet salar till både matsal och undervisning. Nu är trollerilådan tom, sa skolans rektor Mikael Odin förra veckan.

Matsalskris: Elever tvingas äta i klassrummet

Därför hade Sisab, som förvaltar skolfastigheter åt staden, ansökt om att få bygga ut matsalen för att ge plats åt ytterligare 130 elever.

Men utbyggnaden stred mot detaljplanen och föreslogs därför få avslag. Men eftersom skolans behov är så stort hade den rödgröna majoriteten svårt att bestämma hur de skulle rösta i stadsbyggnadsnämnden förra veckan.

Politikerna behövde dock aldrig ta något beslut. Ärendet drogs tillbaka på begäran av Sisab som nu istället vill försöka få till en detaljplaneändring för att sedan ansöka om utbyggnaden på nytt.

Men det kommer ta tid och skolan kan inte vänta. Lösningen: fler tillfälliga paviljonger på skolgården som kan stå klara till i höst.

– Sen får man diskutera med skolan vad som är bäst, om de flyttar klassrum eller matsal till paviljongerna, säger Thomas Bergsell på Sisabs presstjänst.

Mikael Odin tycker att lösningen är okej.

– Man får vara realistisk också, men jag kompromissar inte med att vi ska ha en bra matsal. Men om Sisab och förvaltningen ser till att det finns paviljonger och säkerställer att det finns en extra matsal så kommer det att funka, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Äntligen! Hbtq-häng öppnar i Hässelby-Vällingby

Första träffen nu på onsdag Det har länge saknats en mötesplats för hbtq-ungdomar i Hässelby-Vällingby. Nu blir det ändring på det.måndag 19/3 15:45

Klart: Så vill staden rusta upp Johannesfred

✔Solbrygga ✔Pulkabacke ✔Skatepark Bort med solbänkarna, ge oss en badbrygga och nya lekplatser. Önskemålen om hur bortglömda Johannesfred kan utvecklas har haglat in. Nu har planerna klubbats.måndag 19/3 13:28