Nära. Saga Suovanen från Färingsö var en av många som fick fly i skräck och panik efter terrorattentatet i Stockholm i fredags. Foto: Andreas Jennische & privat

Saga ville gå till Drottninggatan – minuterna innan attacken

NK i stället för Drottninggatan – vännernas snabba shoppingbeslut kan ha räddat 17-åriga Saga Suovanens från terrorattentatet.

  • Publicerad 14:58, 11 apr 2017

Jag kommer alltid tänka på att det var där flera människors liv tog slut.

Sannolikt befann sig flera Ekeröbor vid Drottninggatan i fredags eftermiddag. En av dem var den framgångsrika fältryttaren och Färingsöbon Saga Suovanen, 17.

Strax innan den terrormisstänkte 39-åringen genomförde sin dödsfärd genom en av Sveriges mest befolkade shoppinggator stod Saga Suovanen med fyra vänner på T-Centralen och bestämde var de skulle gå.

– Jag ville gå upp till en affär på Drottninggatan, men mina vänner ville att vi skulle gå till NK först, säger hon.

Men hon lyssnade på vännerna och tre av dem började promenera bort mot NK i stället, medan två i sällskapet dröjde kvar vid Drottninggatan.

– Vi hann bara gå upp på Hamngatan innan de andra två kompisarna kom springandes i panik. De trodde att det var en bomb, för när lastbilen körde in i Åhléns small det ju så högt. Vi visste inte hur vi skulle reagera.

Till människorna utanför NK hade oron ännu inte hunnit sprida sig. Men allteftersom gick det upp för fler. Då bröt paniken ut, berättar Saga.

– En kvinna bröt ihop på gatan av ett telefonsamtal. Då fattade man att det var på riktigt.

Alla greps av panik

Samtidigt började helikoptrar cirkulera över dem och sirener hördes överallt.

– Vi var mitt i folkmassorna och greps alla av panik. Om något mer skulle hända skulle det kanske vara där vi var.

Saga ringde efter sina föräldrar och även till kompisar som hon visste var på stan, men telenätet var överbelastat. Då sprang hon till sin farmors kafé på Strandvägen för att ta skydd.

– När jag kom fram till henne och såg att hon var OK, då bröt jag ihop. Hon hade stått i köket hela tiden och fattade ingenting. Jag satt hos henne i en och en halv timme och följde allt på nätet.

Samtidigt florerade rykten om skottlossningar på olika platser runt om i stan.

– Vi var livrädda, säger hon.

Du ville själv gå till Drottninggatan, precis innan dådet skedde, hur tänker du kring det i efterhand?

– Änglavakt, verkligen. Det känns helt sjukt. Även om jag hade gått dit betyder det ju inte att jag hade blivit påkörd, men jag hade i alla fall varit ännu närmare. Så jag är jättetacksam för att vi inte gick dit.

Saga fick till slut skjuts hem till Mälaröarna av en bekant. De åkte genom innerstan och överallt stod tungt beväpnade poliser, berättar hon.

– Dagen efter mådde jag otroligt dåligt, fysiskt dåligt. Jag kunde inte koncentrera mig på någonting och började gråta varje gång jag såg nyheter på tv. Först på söndagen började jag komma tillbaka.

Hur kommer det att kännas att vara på Drottninggatan i framtiden?

– Jag kommer nog inte att vara rädd för att vara där, att samma dåd händer igen behöver man nog inte vara rädd för. Men jag kommer alltid tänka på att det var där flera människors liv tog slut, säger Saga Suovanen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter Uppmanades komma till Nockeby En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 16:29

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter