Har du äpplen som du inte riktigt vet vad du ska göra av? Foto: Mostphotos

Samlade in 15 (!) ton fallfrukt ifjol – "Vi kör i år igen"

Istället för att frukten ska ruttna vill Danderyds kommun ta tillvara på invånarnas fallfrukt för att tillverka substitut till bensin och konstgödsel.

  • Publicerad 14:23, 9 aug 2017

I fjol testade Danderyds kommun en ny grej för kommunens invånare med äppelträd. Istället för att äpplena faller från marken och blir oätliga så samlar kommunen ihop all fallfrukt.

– Det gick så bra förra året så vi kör i år igen. Vi samlade in mycket mer än vi först trodde och tänkte att vi gör det i år också, även om äppelsäsongen ser sämre ut, säger Camilla Molina Muga, avfallshanterare på Danderyds kommun.

27 000 kilometer

Totalt samlade kommunen ihop 15 ton med fallfrukt, frukt som sedan omvandlas till biogas och biogödsel. Cirka 80 hushåll i kommunen använde sig av tjänsten.

– Det motsvarar ungefär 27 000 kilometer i biogas, så det är ganska mycket man kan åka på. Och vi räknade inte alls med att få in så mycket, säger Camilla Molina Muga.

Bra ur miljöapekt

Informationsbrev ska gå ut till hushåll i Danderyd under veckan och den första hämtningen av fallfrukt sker i september och pågår sedan varannan vecka fram till december.

– Kan man inte göra must eller mosa, göra paj eller äta upp äpplena så är det bra om det blir till biogas ur miljöaspekten. Annars är det bästa att ta tillvara på äpplena om man kan, men när de väl har fallit så är det svårare, säger Camilla Molina Muga.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bråk på Danderyds sjukhus

Nyheter Polis på platsen Vid halv fyra-tiden fick polisen in ett larm om ett bråk på Danderyds sjukhus.tisdag 23/1 16:37

Massor av animerat i Vallentuna Kulturhus

Nyheter "Får se hur filmframställningen gått till" I vår visas olika animerade filmer på kulturhuset. Dessutom blir det utställning med Dunderklumpens "pappa" Per Åhlén, och lokala kulturskoleelever visar sina filmer.tisdag 23/1 15:53