Vård. Silviahemmet har boende och verksamhet för demenssjuka. Foto: Daniel Cannervik

Silviahemmets hus förlorar bygglovet

Grannarnas överklagande avslogs av länsstyrelsen. Men nu upphävs bygglovet för Silviahemmets modulhus på Drottningholmsmalmen.

  • Publicerad 11:41, 8 feb 2018

Silviahemmet på Drottningholm har fått sitt bygglov upphävt i en dom i mark- och miljödomstolen. Enligt domstolen skulle de prefabricerade modulhusen inte överensstämma med de krav som finns på bebyggelsen på Malmen.

Flera grannar till demensboendet och verksamheten på Drottningholm har invänt mot byggplanerna för att de strider mot den unika miljön i området. Fastigheterna ligger dessutom på det som på 1700-talet var Drottning Lovisa Ulrikas mullbärsodling, och grannarna menar att sprängningar och schaktning inte tagit hänsyn till denna kulturmark.

LÄS ÄVEN: Drottningen fixar lägenheter för demenssjuka

Under bygglovsprocessen bedömde Ekerös stadsarkitektkontor att byggnadernas gestaltning inte uppfyller detaljplanens intention. Men trots detta beviljade byggnadsnämnden Silviahemmets bygglovsansökan i januari förra året. Husen stod klara under sommaren.

Boenden i området överklagade beslutet, men i mars avvisade länsstyrelsen överklagandena från samtliga klaganden. Nu går alltså domstolen på grannarnas linje och bygglovet upphävs.

Husen är gjorda av BoKlok, vilket är ett boendekoncept utvecklat av Skanska och Ikea.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter