Här ska det byggas bostäder med centralt läge i Vasastan. Foto: Vilhelm Stokstad

Sjukhus i innerstan rivs för nya bostäder

Stockholms läns landsting planerar att sälja flera av sina fastigheter de kommande åren. Bland annat ska Sabbatsbergs sjukhus rivas och ersättas av bostäder.

Enligt fastighets- och investeringslandstingsrådet Paul Lindquist (M) berodde försäljningen av Sabbatsbergs sjukhus initialt på att byggnaden är nedgången.

– Vi tittade först på en renovering, men insåg att det är en bättre lösning att låta en privat aktör bygga ett helt nytt sjukhus, säger han.

De framtida lokalerna ska dock inte stå där den nuvarande byggnaden finns. Istället är det en del av den obebyggda tomten närmast Barnhusbron samt den kulturminnesklassade gula byggnaden intill som är till salu. Och den som köper är förpliktigad att bygga ett sjukhus.

– Vi säljer med tomträtt, vilket ger oss rätt att styra vad som byggs, säger han och tillägger att det redan finns ett stort intresse för tomten.

Sjukhus på Kungsholmen kan göras om till drygt 400 nya bostäder

När den nya byggnaden står klar inleds etapp två av försäljningen. Det är då rivningen av det gamla sjukhuset inleds för att kunna ersättas av lägenheter. Paul Lindquist vågar inte säga när de nya lägenheterna står klara men konstaterar att det ligger en bra bit fram.

– Vi vet i nuläget inte heller hur många bostäder det blir, men vid försäljningen av S:t Eriks ögonsjukhus handlar det om 400-600 lägenheter och Sabbatsberg är betydligt större.

Varför säljer Landstinget sina sjukhus?

– Vi har antagit en fastighetsstrategi som bygger på att vi ska äga våra stora akutsjukhus och lokaler för psykiatrin. I övrigt tittar vi på hur ser behovet ut. Om det, som i Sabbatsberg, i huvudsak finns andra vårdgivare än Landstinget är inte fastighetsägandet lika intressant, säger han.

Innan nya lokalen är på plats fortsätter vården bedrivas som vanligt i den nuvarande sjukhusbyggnaden.

Landstinget vill sälja Jakobsbergs sjukhus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00