Positiva till boulevard. "Det vore bra, vi tycker att Vasastan behöver mer "metropolitan action" och karaktär. Det är många som bor här men det finns inte så mycket bra gator" säger Derek Jaskot och Anne Kynning, 26. Foto: Erik Simander

Ska det här bli Stockholms nya flådiga boulevard?

Gör om Karlbergsvägen till en esplanad likt Karlavägen. Det vill Centerpartiet, och Norrmalms stadsdelsförvaltning ger tummen upp. Trafikborgarrådet Helldén (MP) är försiktigt positiv. Men...

  • Publicerad 09:10, 27 aug 2017

Idén om att göra Karlbergsvägen till en esplanad med fler cykel- och gångbanor kom ursprungligen från Vasastadsbon och Centerpolitikern Johan Järvung. Nu är en motion inlämnad till Kommunfullmäktige och förslaget är ute på remiss. Norrmalms stadsdelsförvaltning har tyckt till och är positiva till förslaget.

– Det är kul att de gillar förslaget. Vi vill göra någonting bra av vägen som på vissa delar är väldigt överdimensionerad för bilar, det är helt enkelt inte så många som kör där, säger Karin Ernlund (C).

Inspiration har hämtats från Karlavägen på Östermalm som har en allé i mitten.

– Antingen skulle man kunna ha det så eller så skulle man kunna bredda gång- och cykelbanor längs sidorna av gatan. Vi tänker oss fler träd och uteserveringar, säger Karin Ernlund (C).

Förslag: Bort med alla bilar från Karlbergsvägen

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller med om att något borde göras på Karlbergsvägen, men det är ingenting som kommer att prioriteras i nuläget.

– Karlbergsvägen är en jättebred gata med många körfält och skulle kunna göras mycket bättre mellan Odenplan och Torsgatan. Den borde vara mer som när man anlade den. Men just nu har vi väldigt mycket annat som pågår och som är viktigare: till exempel upprustningen av Torsgatan och förbättringar för cykel och kollektiv trafik på Odengatan, säger Helldén (MP) och fortsätter:

– Där är problemen större. Karlbergsvägen är inte så rolig, men där finns inga direkta problem.

Skönhetsrådet: Backa bandet på Karlbergsvägen!

När en upprustning och omvandling av Karlbergsvägen skulle kunna äga rum kan Helldén inte svara på.

– Vi har flera andra projekt som behöver dras igenom, det är både en kostnads- och resursfråga. Samtidigt är jag positiv till idén att göra om Karlbergsvägen. Det skulle vara intressant att höra hur Vasastadsborna vill ha den.

Här kan Stockholm få en "boxpark"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beslut: Kraftig höjda avgifter för båtägare

Nyheter C: Fel chockhöja hyrorna med närmare hundra procent Nu blir det betydligt dyrare att ha fritidsbåt i Stockholm. Idrottsnämnden har beslutat om en rejäl avgiftshöjning för båtklubbar som hyr bryggplats av staden.fredag 24/11 11:21

Insamling startad för Östermalmstupp i exil

Nyheter "Han har en indisk stridshöna som kompis numera" Gärdet-tuppen tvingades flytta efter klagomål från grannar. Nu har tuppägaren fått en faktura från staden – och en boende som uppskattade tuppen har startat en insamling för att få ihop till summan.fredag 24/11 7:03