Snö. Platschefen Victor Östman har jobbat med konstsnöproduktion i Ekebyhovsbacken under veckan. Foto: Jonas Månsson

Skidbacken snart redo att öppnas

Minusgrader utlovas flera dagar framåt. Då hoppas Ekebyhovsbackens personal på skidpremiär. – Drömmen är att öppna nu i helgen, säger platschefen Victor Östman.

  • Publicerad 16:13, 4 jan 2017

Vi öppnar alltid stora backen först, sedan barnbacken och resten av anläggningen.

Ett varmt slut på 2016 satte stopp för skidåkning innan jul. Sedan kom kylan och med flera dagar med minusgrader under årets första vecka har konstsnöproduktionen pågått sedan i måndags. Om vädret håller i sig hoppas personalen att stora backen kan öppna i helgen.

– Vi öppnar alltid stora backen först, sedan barnbacken och resten av anläggningen. Familjebacken tar längst tid, för den kan vi behöva en vecka. Det kan gå i helgen, men realistiskt är början eller mitten på nästa vecka. Vi vill inte stressa utan vill att snön ska hålla hela vintern när den väl ligger, säger Victor Östman.

Prepareringen har pågått flera timmar om dagen. När nedfarterna är täckta med snö väntar ytterligare arbete innan de kan öppnas.

– Det ligger något dygn bort när snön ligger. Snön måste behandlas, säger Victor Östman, som är en av fem personer som har arbetat med preparering under veckan.

Mälaröborna kan vara de som tidigast får möjlighet att åka alpint i Stockholm.

– Det är ganska jämnt, men vi tillsammans med Lidingöbacken ligger bäst till just nu, säger han.

För de som vill vara på plats så fort det går har Victor Östman ett tips.

– Följ oss på Facebook och Instagram, där uppdaterar vi, säger han.

Nytt för i år är att det samtidigt som det görs konstsnö till backen så produceras det även till längdspåren som ligger i anslutning till backen.

– Det kan vara realistiskt att spåren öppnar nästa helg. Där öppnas det i omgångar med någon kortare slinga som sedan byggs på, säger han.  

Hur noga följer ni väderleksprognoserna?

– Det gör vi hela tiden. Vi måste vara på tårna även om det står att det skulle bli varmt. Finns en liten chans så är vi här och kan lägga snö, säger Victor Östman.

Ekebyhovsbacken

Fallhöjd: 84 meter.

Liftar: Ankarlift och barnlift.

Nedfarter: Stora backen, Barnbacken, Långsvängen och Familjebacken.

Längst nedfart: 510 meter.

Öppettider: Hittas på www.ekebyhov.com

Övrigt: Backen har hopp, rails och dreampark.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Strömlöst fredagsmys på Färingsö

Nyheter Fredagskvällen började med strömavbrott för många på Färingsö. Inte förrän efter 19.00 var strömmen tillbaka i alla hushåll.måndag 19/2 15:13

KRÖNIKA: Det personliga är det politiska – och tvärtom

Krönika I diskussioner om valet i höst så handlar det ofta om de stora penseldragen. Ideologier, nationella riktlinjer, landets plats i EU, i världspolitiken, i den globala ekonomin. Det är ofta sådant som...fredag 16/2 14:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter