Nya skolgården på Vasa real. Foto: Stadion arkitekter AB.

Skola i Vasastan byggs ut – får gympasal på taket

Antalet elever ska öka med flera hundra och en ny gympasal ska byggas på taket – som också får ett uterum. Nu är det klart att Vasa Real ska byggs ut.

  • Publicerad 19:59, 20 mar 2017

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare ska Vasa real byggas ut för att få plats med fler elever. Planen är en ny byggnad i fyra våningar och två källarplan. En lägre del av den befintliga byggnaden ska dessutom byggas på med tre våningsplan. De nya ytorna kommer bland annat att inrymma idrottssal med omklädningsrum och förskola.

Stockholms kommunfullmäktige sa ja till planerna på måndagskvällen.

Pedagogisk yta på taket

Tanken är att Vasa real blir en F-9 skola med plats för 1 320 elever, jämfört med dagens 890. Skolgården, vars yta kommer att minska, kommer att delas upp i en del för skolan och en för förskolan. På den tillbyggnadens tak byggs en "pedagogisk yta", ett uterum, på 600 kvadratmeter. Barnen kommer inte att ha fritt tillträde till ytan, men beroende på hur verksamheten organiseras kan det bli aktuellt att de tillbringar raster där.

Matsalen byggs ut för att tillgodose behovet av matplatser och planen är även att eleverna i Observatorielundens skolas nya högstadium ska äta där.

Boende har protesterat

Boende i närheten har protesterat mot förslaget eftersom några träd försvinner när skolgården görs i ordning.

Utbyggnaden beräknas vara färdig i januari 2020.

LÄS ÄVEN

Boende protesterar mot Vasa real-utbyggnaden

Skönhetsrådet kritiserar utbyggnad av Vasa real

Då ska nya högstadiet i Vasastan öppna

Utbyggd. Så här är planen att Vasa reals utbyggnad kommer att se ut från Hälsingegatan. Foto: Stadion arkitekter AB.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Avslöjar: Dolt bygge bakom mystiska smällar

Nyheter Förklaringen till de kraftiga ljuden som skakat om delar av Södermalm Smällarna som hörts och känts på Söder i veckan har förbryllat både boende och polisen. Nu visar det sig att det rör sig om sprängningar inuti Skinnarviksberget.lördag 17/3 8:53

Populär pub på Söder blir av med tillståndet

Nyheter Får inte längre sälja alkohol En av Södermalms populära kvarterskrogar tappar tillståndet att sälja alkohol. Anledning: ekonomin har missköts grovt, och man har smitit från skattenfredag 16/3 17:10