Det här är en genrebild. Barnet på bild har ingenting med händelserna att göra. Foto: Mostphotos.

Skolinspektionen: Jo det var visst fel att hålla fast Oscar

Först bedömde skolinspektionen att det var rätt av Täbyskolans personal att hålla ner och fast Oscar mot marken. Nu svänger de i sin bedömning.

  • Publicerad 15:00, 7 jul 2017

För ungefär tre månader sedan var Ekot först ut med att berätta om Oscar, som när han gick i tredjeklass i en skola i Täby blev fast- och nedhållen av skolpersonal på regelbunden basis.

Oscar, som i verkligheten heter något annat, har ADHD och Asperger, och har därför svårare att hantera starka känslor än andra. Det var i samband med utbrott som skolpersonalen höll fast honom, och ibland lagt honom på mage och hållit fast hans händer och fötter.

Tre vuxna män ska ha behövt lösa av varandra för att orka hålla fast honom. Personalen har sagt i förhör att de hållit fast honom i tio till tjugo minuter, men Oscar och hans föräldrar menar att det pågått betydligt längre.

– Jag ville ta mig ur deras grepp, när de satt på ryggen, på benen. Jag kunde knappt andas ibland, säger Oscar, som i verkligheten heter något annat, till Ekot.

I våras ansåg Skolinspektionen att skolpersonalen gjort rätt, men när de omprövat ärendet har de svängt - Oscar blev utsatt för kränkande behandling.

– Kränkningen består i att den här åtgärden eller insatsen man gör står inte i proportion till det man vill skydda. De här insatserna har bedömts vara för grova utifrån den situation som rått, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionen till Sveriges radio.

Patrik Forshage, skolchef i Täby, säger till Täby Nyheter att det var fel av kommunen att försvara den här typen av ingripande. En insikt de kom till redan innan Skolinspektionen svängt om.

– Vi tittade på det här materialet när Skolinspektionen öppnade ärendet igen. Den uppfattningen vi hade var att Oscar faktiskt blivit utsatt för kränkningar. Vi tog då kontakt med vårdnadshavare för att uttrycka det innan Skolinspektionen landat i sitt beslut, säger Patrik Forshage.

För Patrik Forshages del är det viktigt att poängtera att Oscar inte har någon skuld i detta, utan att skulden helt och hållet är Täby kommuns.

– Skolinspektionen har fällt oss för är att det vid upprepade tillfällen varit fysiskt väldigt hårdhänta med Oscar, och att det pågått under längre perioder, säger han.

– Ingen elev ska vara med om det som Oscar har varit. Därför måste vi be om ursäkt, sedan kanske inte det räcker så långt, men det är ändå viktigt att göra.

Vad gör ni för att säkra att det inte händer igen?

– Tillgängligt lärande har varit vårt högst prioriterade utvecklingsområde under tre år. Det betyder att barnen ska få kunskap utifrån sina egna behov, det gäller både lärande, trivsel och trygghet. Vi kommer att fortsätta jobba med det för att säkerställa att ingen elev hamnar i en sådan situation igen.

– Dessutom arbetar vi tätt ihop med specialpedagogiska skolmyndigheten och använder deras modell för att säkra att vi till exempel arbetar med rätt metoder med elever i behov av särskilt stöd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Säkerhetsrisk i Vallentuna ishall – vakter kallas in

Nyheter "Man har inte vetat hur farligt det är" Taket i ishallen i Vallentuna är brandfarligt. Så till den grad att väktare och brandvakter kallas in.torsdag 22/2 17:16

Täbychef anklagas för ofredande på båt

Nyheter DO kräver svar Enligt en tidigare anställd på ett Täbyföretag har en chef utsatt henne för sexuella ofredanden under en kryssning. Nu ska Diskrimineringsombudsmannen (DO) utreda ärendet.torsdag 22/2 16:49