Myndigheterna är för, privatpersoner och föreningar emot. Men på exploaterings­kontoret är man övertygad om att skrapan i Hjorthagen kommer att byggas. Illustration: Herzog och Meuron

"Skrapan kommer att byggas"

Bostadsskrapan i Hjorthagen har varit ute på samråd och nu ska drygt 80 remissvar och synpunkter hanteras. Över hälften är från privatpersoner som anser att det 47 våningar höga huset inte passar in i stadsbilden.

Trots tjusig arkitektfirma är det många som tycker att en skyskrapa på Östermalm rimmar lika illa som en tånagel i kaffet.
Drygt 80 privatpersoner, föreningar och myndigheter har tyckt till efter att byggherren Oscar Properties detaljplan för Hjorthagsskrapan legat ute på samråd.
De flesta myndigheter ställer sig positiva till byggnaden medan föreningar och privatpersoner är mer skeptiska. Stadsbilden och skrapans negativa påverkan på den kringliggande kulturmiljön och Kungliga Nationalstadsparken – som anses vara huvudstadens gröna oas – är det som bekymrar mest.
Djurgårdens hembygdsförening och Djurgården-Lilla Värtans Miljöskyddsförening anser att detaljplanen inte innehåller en tillräcklig beskrivning av hur fastigheten kommer att påverka kulturmiljön och Nationalstadsparken. Djurgårdens hembygdsförening anser att planförslaget måste omarbetas från grunden.

”Skadar naturvärden”
Även länsstyrelsen och Förbundet för Ekoparken ställer sig kritiska till skrapan. De menar att de finns uppenbar risk för att byggnaden, i sin nuvarande form, kommer att medföra direkt skada på Nationalstadsparkens kultur- och naturvärden.
Förbundet för Ekoparken föreslår i stället att de gamla gasklockorna, där det 170 meter höga bostadstornet planeras byggas, sparas i sina ursprungliga former som ett industriminne, men byggs om till bostäder inuti.
Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret tar synpunkterna på allvar men är övertygad om att skrapan i dess nuvarande utformning ändå kommer att byggas.
– Vi kommer att göra kompletterande utredningar, främst handlar det om hur fastigheten kommer att påverka stads- och landskapsbilden. Om det är så att skrapan har en negativ inverkan på Nationalstadsparken så måste det belysas tydligare. Just nu håller vi på och upphandlar de konsulter som ska göra utredningarna. I slutet av sommaren har vi gått igenom alla svar och tagit fram nytt underlag, säger Staffan Lorentz.
VAD TYCKER DU?
Vad tycker du om planerna på att bygga en skyskrapa?

Fakta

Synpunkter på Hjorthagsskrapan
"Bevara gasklockorna. Om dessa ska byggas om till bostäder, tillåt då endast så många våningar att man inte förstör stadsbilden och Stockholms siluett."
Marja Witt


”Det är kanske inte fel att bygga ett högt bostadshus i det gamla gasverksområdet, men det ska vara ett vackert hus. De gamla gasklockornas sköna rundning räcker mer än väl, och blir bra lägenheter för folk utan anmärkningsvärt goda inkomster att bo i.”
Helena Friman

”Vi som bor nära stålgasklockorna vet att vid visst väder drar röken från Värtaverkets skorstenar alldeles över gasklockan och kommer alltså att träffa en 70 meter högre skrapa. Vi undrar hur det går ihop med miljöprofilen i området?”
Kicki och Christer Langseth

"Nog kan väl skickliga och världskända arkitekter rita ett modernt landmärke som inte så till den milda grad förändrar stadens skala. Och det vid Nationalstadsparken!" Viveka Petrén Malmgren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00