Slitna metallens skönhet

Långt från högtryckstvättarnas era fanns en alldeles speciell skönhet. Den fångar Bengt Carlbinder i sina traktormodeller.

  • Publicerad 00:06, 17 dec 2017

Det är väldigt roligt att bygga – och väldigt roligt att se det färdiga resultatet

Traktorer var aldrig så vackra som mellan 1930 och 1960, tycker Bengt Carlbinder. En tid då han växte upp på en bondgård och därefter arbetade som bonde. Därför är det dessa traktorer han gör modeller av.

11 år gammal gjorde Bengt Carlbinder sin första miniatyrtraktor. 72 år senare är det fortfarande hans stora intresse.

Till och med däcken gör Bengt Carlbinder själv. ”Jag beställer silikon från England som jag gör en form av och gjuter däcken”, berättar han.

Han visade sina modeller på Granngården förra veckan. Där råkade Bengt Carlbinder och Tomas Ulväng träffas. Carlbinder var anställd hos Ulvängs pappa på gården i Örsundsbro från sent 60-tal och tjugo år framåt.

Bengt Carlbinder

Ålder: 83.

Yrke: Pensionär, tidigare bland annat lantbrukare.

Bor: Västerfärnebo utanför Sala.

Hobby: göra modeller av gamla traktorer och lantbruksmaskiner. Allt i rätt material, oftast plåt. Han arbetar i skala 1:8,5, beroende på att till den första traktorn han skulle göra hade han däck som var i skala 1:8,5, då fick resten bli det också.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på företag som hyr ut maskiner

Nyheter Ett maskinuthyrningsföretagpå Skälbygatan har haft infrott under natten mellan fredag och lördag. – Övervakningsfilm finns, men alla iakttagelser är intressanta, säger närpolischef Jan Håkansson.söndag 22/4 8:53

Lugnt - utom i källarförråden

Nyheter Vårvärmen är här, men fredagen blev ändå mycket lugn i Enköping. Fast ni som har källarförråd kan väl kolla en extra gång så ni sluppit påhälsning.lördag 21/4 9:33