När Vi i Vasastan besökte återvinningscentralen för ett par år sedan var det full rulle i Vanadisberget. Till årsskiftet stänger verksamheten.

Slutslängt– nu stänger Vanadisbergets återvinning

Snart går det inte längre att lämna grovavfall i Stockholms innerstad. Återvinningscentralen i Vanadisberget stänger sedan staden brutit med entreprenören Liselotte Lööf AB.

  • Publicerad 10:45, 21 okt 2011

Gamla tv-apparater, färgburkar och trasiga datorer. Avfallet har sedan hösten 2005 körts ner i Vanadisberget i bilar och på pirror, men vid årsskiftet är det slut.
Då går avtalet mellan Stockholms stad och Liselotte Lööf ut, och något nytt kommer inte att skrivas.
Upphandlingen av tjänsten ”etablering och drift av återvinningscentral i innerstaden” har nämligen avbrutits mitt i processen.
– Det stämmer att vi avbrutit den. Det enda svaret vi fick in var från Liselotte Lööf, och de uppfyllde inte de kvalificeringskrav som vi hade ställt, säger Peter Nyström, chef på trafikkontorets enhet för återvinningscentraler och farligt avfall.
Bedömningen bottnar i en rättslig tvist som Liselotte Lööf är inblandad i. En dom från kammarrätten slår fast att företaget för några år sedan fick osanna fakturor av fyra underentreprenörer. Fakturorna gällde enligt domen arbetsuppgifter som inte utfördes av underentreprenörernas personal, utan av personal som var avlönad av Liselotte Lööf. Stora skatteavdrag gjordes.
– Det handlar om så kalllad svart arbetskraft. I och med att de har den här domen mot sig uppfyller de inte kraven i vårt förfrågningsunderlag, säger Peter Nyström.

Flyr inte fältet
Till saken hör att det är Liselotte Lööf som har kontraktet för själva Vanadisberget, vilket innebär att staden inte kan låta någon annan driva återvinningscentralen vidare. Liselotte Lööfs vd Sonny Lööf har inga planer på att fly fältet.
– Vi har ju garage och annat där också, så det blir att vi får utvidga de andra delarna av vår verksamhet. Men någon återvinningscentral kommer vi inte att kunna driva. I så fall skulle vi behöva ta betalt av privatpersonerna som kom och lämnade avfall, och det skulle ju inte gå, säger han.
Liselotte Lööf har överklagat kammarrättsdomen, som alltså inte vunnit laga kraft. Sonny Lööf har svårt att förstå varför trafikkontoret avbrutit upphandlingen.
– Det här är en mycket gammal tvist som handlar om snöröjning vintern 2004. Vi har naturligtvis kollat upp de bolag vi anlitat, men om de inte gör rätt för sig tar det ett tag innan det visar sig. Vi har inte gjort något fel och domen är överklagad, säger han.

Trafikkontoret har dock stöd för sitt agerande i lagen om offentlig upphandling. Återvinningscentralen i Vanadisberget är en av fem stycken i Stockholms stad, men den enda inom tullarna. Ungefär 70 000 personer lämnar skräp där varje år. Trafikkontoret jobbar enligt Peter Nyström på att hitta kompletterade lösningar, men har inget färdigt förslag.
– Det kommer förstås att bli en försämring, även om jag inte är direkt orolig, säger han.

Relaterad information

Nu måste du åka hit i stället

Stockholms övriga återvinningscentraler ligger i Östberga, Vantör, Lövsta och Bromma.
Tre av dem drivs precis som centralen i Vanadisberget av Liselotte Lööf AB, men på längre kontrakt.
Återvinningscentralerna tar emot grovavfall, elavfall, trädgårdsavfall, farligt avfall och kläder. Det kostar inget att besöka dem som privatperson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00