Företagare. Maria Franzén och Lena Moberg driver Floristhörnan i Ekerö centrum. Foto: Jonas Månsson

Småföretagare stor del av skatteintäkter

Ekerös småföretagare bidrar starkt till de kommunala skatteintäkterna. En tredjedel kommer från just mindre företag. – Ekerö är beroende av småföretagare, säger Bengt Tedenmyr på Företagarna Ekerö.

  • Publicerad 11:17, 13 apr 2017

Vi har nytta av att ligga i en storstadsmiljö.

Av all skatt som kommer till Ekerö kommun står småföretagare för 33 procent. Det visar siffror från Företagarnas nya rapport ”Välfärdsskaparna”.

Enligt rapporten kommer 449 miljoner kronor i den kommunala budgeten från löner från småföretag, det vill säga företag som har färre än 50 anställda. Sådana finns det gott om inom kommunens gränser.

– Jag är inte förvånad. Ekerö har inte så många stora företag utan domineras av mindre företag, inte minst fåmansägda företag, säger Bengt Tedenmyr på Företagarna Ekerö.

Han upplever att det är ett relativt gott företagsklimat i kommunen.

– Det har varit ett högt nyföretagande i Ekerö. Vi har nytta av att ligga i en storstadsmiljö, säger han.

Sett till alla landets kommuner står småföretag för 29 procent av de kommunala skatteintäkterna.

Hur framtiden ser ut för Ekerös småföretagare beror på politiken på riksplanet enligt Bengt Tedenmyr.

– Det som händer på riksplanet slår även mot kommuner som Ekerö. Om förutsättningarna förändras tror jag att många äldre företagare lägger av tidigare än de hade gjort annars, säger han.

”Viktigt att värna om”

Med rätt stimulans tror han att småföretagandet kan öka.

– Det startas inte stora företag från början, men små företag kan bli stora. Det är viktigt att värna om småföretagare, säger han.

Två av alla småföretagare på Mälaröarna är Maria Franzén och Lena Moberg som driver Floristhörnan Ekerö sedan två år tillbaka. De hade hoppats på ännu mer hjälp när de var nya företagare.

– Vi ringde till Nyföretagarcentrum och pratade in ett meddelande, men fick ingen kontakt. Det hade vi hoppats på, säger Maria Franzén.

Hon bor på Mälaröarna och känner att bra lokaler för att driva verksamhet inom kommungränsen är viktigt.

– Att jobba butikstider inne i stan kan vara svårt att kombinera med familj för många, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter Uppmanades komma till Nockeby En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 16:29

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter