AVGIFT. Från och med mitten av januari kommer alla kommunens infartsparkeringar att bli avgiftsbelagda. Foto: Frida Gunner Brooke

Snart kostar det att parkera vid pendeln

Från och med mitten av januari kommer det att kosta pengar att parkera på kommunens infarts-parkeringar. Det för att förhindra att de används som gratis boendeparkeringar.

  • Publicerad 14:28, 11 jan 2017

Vi vill att det är de som åker
kommunalt som ska nyttja infartsparkeringarna

Enligt kommunen är syftet med de nya avgifterna att göra det lättare för pendlare att hitta parkeringsplatser i anslutning till tåg och buss.

– Vi vill att det är de som åker kommunalt som ska nyttja infartsparkeringarna. Det säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighetsnämnden.

Hon berättar att kommunen har utrett vilka det är som nyttjar infartsparkeringar och då sett att det till stor del är människor som bor i närheten. De används alltså som gratis boendeparkeringar, medan boendeparkeringar som kostar pengar i stället står tomma.

Parkeringsavgiften ligger på 20 kronor för varje tolvtimmarsperiod. Avgiften gäller hela dygnet och under alla veckodagar.

Moa Rasmusson tror inte att det här kommer påverka människor att välja bilen istället för att åka kommunalt.

– Vi har sett över så att det fortfarande ska vara billigare att ställa bilen här än att ta den förbi tullarna. Dessutom kostar det ju pengar om man ska parkera bilen inne i stan.

Däremot ser kommunen en risk att människor som ska pendla i stället ställer sin bil i näraliggande villa-
områden.

– Det finns en risk att parkerandet flyttar ut till områdena kring infartsparkeringarna. Men det där kommer vi att bevaka, och reglera om det behövs, säger Moa Rasmusson.

Under ett par timmar en natt i veckan kommer det att råda parkeringsförbud på varje parkering. Däremot kommer det aldrig att råda parkeringsförbud på alla parkeringar samtidigt.

Avgiften kommer att börja tas ut när parkeringsautomaterna är installerade. På kommunens hemsida kommer det att aviseras när parkeringsavgifterna börjar gälla. Preliminär avgiftsstart är den 16 januari.

Avgiften kommer också att kunna betalas – och förlängas – med sms eller med en app i mobilen.

MER De här 540 infartsparkeringarna finns

Häggvik station, västra sidan: 124 + 2 platser för rörelsehindrade

Häggvik station, östra sidan: 55 + 1 plats för rörelsehindrade

Rotebro station, västra sidan: 82 platser

Rotebro station, östra sidan: 175 platser

Helenelund, Åkervägen: 27 platser

Helenelund, Svalgången: 75 platser

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen gripen för mordförsök i Rotebro

Nyheter Under torsdagseftermiddagen skottskadades en man i Rotebro. Ingen är ännu gripen i ärendet.fredag 20/4 12:33

"Fjolårsgräset fungerar nästan som krut"

Nyheter Brandkåren uppmanar till försiktighet Många vill säkert röja upp i trädgården under helgen och elda gammalt gräs, löv och grenar. Men det gäller att vara försiktig. Brandrisken är stor. – Det döda fjolårsgräset fungerar nästan som krut,...fredag 20/4 12:16