POSITIV. Magnus Ramstrand, ordförande i brottsförebyggande rådet i Sollentuna, tycker att det nya pilotprojektet verkar fungera bra. Foto: Photographer Michael Folmer

Sollentuna pilotkommun i nytt trygghetsprojekt

Brottsförebyggande rådet genomför just nu ett ettårigt projekt, där samarbete mellan polis, kommun och fastighetsbolag ska förebygga brott i socialt utsatta områden. Pilotprojektet testas på flera platser i landet – och Sollentuna är en av pilotkommunerna.

  • Publicerad 07:15, 9 nov 2017

Magnus Ramstrand (KD) är ordförande i brottsförebyggande rådet i Sollentuna. Han berättar att det nya projektet har testats i Sollentuna sedan början av året. Trygghetsprojektet heter EST – effektiv samverkan för trygghet.

Rent praktiskt funkar det så att ett antal nyckelpersoner i kommunen träffas varje tisdag. Det är personal från socialkontoret, barn- och ungdomskontoret, utbildnings- och arbetsmarknadskontoret, kultur- och fritidskontoret samt kommunledningskontoret, som träffar kommunpolisen och representanter från Sollentunahem.

– De här personerna arbetar sedan tillsammans för att skapa en gemensam lägesbild. Hur ser det ut nu och vad kan vi göra nu? Det är ett bra sätt att snabbt kunna gå från tendenser och oro till att samverka kring konkreta orosmoment, säger Magnus Ramstrand.

Än så länge har pilotprojektet inte utvärderats men Magnus Ramstrand säger att känslan så här långt är väldigt positiv.

– Det är ett ganska komplext system man använder, där man får upp olika indikatorer på hur det går inom olika områden. Sedan kan vi styra våra insatser mot aktuella problemområden.

En annan del av projektet är att knyta an till polisens samverkan även med andra myndigheter: Skatteverket, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, tullverket och så vidare.

– Det är ett sätt att arbeta med samhällets alla tillgängliga resurser, mot konkreta mål och genomföra gemensamma satsningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dubbelmördare döms till fängelse

Nyheter Den man som i somras dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på sina föräldrar, får straffet skärpt i hovrätten. Hovrätten anser nämligen att det finns tillräckligt synnerliga skäl för att i...tisdag 21/11 12:45

Då kan Stockholms älskade konstsnöspår öppna

Nyheter Täby konstsnöspår har satsat på nya snökanoner i år, men det dröjer innan snöskapandet är igång.måndag 20/11 15:39