KRITISERAS. Häktet i Sollentuna kritiseras för hur förvarsintagna behandlas. Foto: Michael Folmer

Sollentunahäktet kritiseras av JO

Allt fler personer placeras i häktet i väntan på utvisning – men med avsevärt sämre förhållanden är dem som placerats i Migrationsverkets förvar. Justitieombudsmannen riktar nu skarp kritik mot häktet i Sollentuna.

  • Publicerad 11:15, 29 dec 2017

Efter en inspektion riktar Justiteombudsmannen (JO) hård kritik mot häktet i Sollentuna på flera punkter.

Personer som väntar på utvisning med förvaras på häktet i Sollentuna hålls ofta under samma förhållanden som intagna som är häktade med restriktioner – vilket innebär att den intagnes kontakt med omvärlden begränsas mycket kraftigt.

Ett beslut om häktning med restriktioner fattas i vanliga fall när åklagaren misstänker att bevis kan förstöras eller att utredningen av ett brott kan påverkas av att den intagne har kontakt med omvärlden. Den förvarstagne kan då vara inlåst i sin cell 23 timmar om dygnet och förbjuds träffa andra intagna på häktet.

I rapporten från JO nämns bland andra en 20-årig man som var förvarstagen och hade placerats på en restriktionsavdelning på häktet i Sollentuna efter att ha förolämpat en anställd på Migrationsverkets förvar. Mannen hade både pass och uppehållstillstånd i ett annat EU-land som han samtyckt till att åka till. Mannen beskrev för JO behandlingen som omänsklig och att det kändes som tortyr att sitta inlåst när han inte var misstänkt för något brott.

JO riktar även kritik mot häktet på flera andra punkter. Bland annat får inte de förvarsintagna skriftlig information om vilka rättigheter de har och vilka rutiner som finns i häktet. Informationen måste lämnas skriftligt och på ett språk som den intagne förstår, fastslår JO.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Förslag: Förbjud rökning under arbetstid

Nyheter Sollentuna kommun kan komma att införa rökfri arbetstid för sina anställda. – Andra ska slippa få i sig rök och känna lukten av den bara för att vissa personer röker, tycker Oscar Nyströmer (M),...måndag 19/3 11:01

Kenneth Gärdestad får vila bredvid brodern

Nyheter Kenneth Gärdestad gick bort den 3 mars. En begravningsceremoni för Kenneth kommer att hållas i Silverdals kapell i början av april. Sen får han vila bredvid brodern Ted.fredag 16/3 12:54