GAMLA. Mycket av Mälaröarnas elnät behöver bytas ut. Foto: Mostphotos

Sommarens strömavbrott utreds

Många Mälaröbor drabbades av strömavbrott under sommaren. Nu utreder Ellevio orsakerna bakom avbrotten och vad som kan göras för att minska dem.

  • Publicerad 08:54, 21 aug 2017

Många projekt som pågår samtidigt, och det är alltid en utmaning.

Sommaren bjöd på ovanligt många strömavbrott på Mälaröarna. Förra helgen var det åskan som orsakade två timmars strömavbrott hos 962 hushåll på Ekerö. Totalt har medeltiden för oplanerade strömavbrott legat på cirka 260 minuter mellan januari och juni.

Elbolaget Ellevio som äger elnäten på Mälaröarna har inlett en utredning för att titta på vad avbrotten beror på och om någonting kan göras för att förhindra dem.

– Det är inte ovanligt att avbrotten kommer i kluster och att det sedan är lugnt i långa perioder. Men våra driftingenjörer tittar just nu på om det finns någon gemensam nämnare i bakgrunden eller om det bara varit otur. Den utredningen och handlingsplanen ska vara klar till slutet på augusti eller början av september, säger Thomas Kult, kontaktperson på Ellevio.

LÄS ÄVEN: Flera nerblåsta träd bakom veckans elavbrott

Den 1 juni höjde Ellevio också priset för sina elnät på Mälaröarna med fem procent. Höjningen motsvarar cirka åtta kronor i månaden för en liten lägenhet och 32 kronor i månaden för en villa som har någon form av eluppvärmning.

Höjningen av elnätpriset ska finansiera investeringar i kommunen. Bland annat ska elnätet byggas om och elkablar grävas ner på Adelsö och Helgö, och nya kabelförband ska installeras i Träkvista och på södra Färingsö. Den utredning som pågår kan komma att påverka hur projekten prioriteras.

– Stora delar av nätet har 40–50 år på nacken och måste bytas ut. Så det är många projekt som pågår samtidigt, och det är alltid en utmaning. Då kan resten av nätet också bli lidande, säger Thomas Kult.

LÄS ÄVEN: De har tipsen för krisen

De senaste fem åren har medeltiden för strömavbrott i Ekerö kommun legat på mellan 105–190 minuter. Det motsvarar en tillgänglighet av elnätet på 99,97 procent. För 2017 har tillgängligheten på årsbasis hittills sjunkit till 99,95 procent eftersom avbrottstiden är högre än normalt. Än så länge ligger dock tillgängligheten för 2017 ändå högre än 2011, då stormen Dagmar drog fram över Sverige. Det året var medeltiden för strömavbrotten cirka 310 minuter i Ekerö kommun.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pressbyrån tackar nej till förlängt kontrakt

Nyheter På onsdagen stod det klart att Pressbyrån kunde vara kvar på Drottningholm fram till årsskiftet. Tack men nej tack, sade Pressbyrån.torsdag 22/2 16:04

Hennes åsikt går mot strömmen

Nyheter En klar majoritet av kommunborna är nöjda med återvinningsstationerna i Ekerö. Det visar en undersökning som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) låtit göra. Men Stenhamrabon Solveig Löfgren...torsdag 22/2 14:28

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter