Bli inte sjuk i sommar. Räkna med sjuksköterskebrist under årets varmaste veckor: 750 vårdplatser stängs i sommar. Foto: Oskar Kullander

Sommarkris redan nu på sjukhusen

Stans sjukhus stänger redan i dag ner vårdplatser – på grund av sjuksköterskebristen. Inför sommaren är situationen ännu mer akut. Skälet: sjuksköterskorna kräver för hög lön för att sjukhusen ska klara av kostnaden.

  • Publicerad 07:00, 9 maj 2014

I sommar kommer 750 vårdplatser stängas på de fyra akutsjukhusen i Stockholm. Det innebär längre väntetider för patienten och att man kan få en sängplats i sjukhuskorridoren.

– De som drabbas värst i sommar är barnsjukvården, de äldre och de multisjuka. Det haltar redan innan vi går in i sommaren, säger Eva Nowak, ordförande i Vårdförbundet Stockholm.

Högre belastning

För sjuksköterskorna betyder det högre belastning, med fler patienter och större bredd på arbetsuppgifterna. Det innebär överbeläggningar, att sjuksköterskor tar extra pass och att en del skjuter upp sin semester.

– Det kommer att bli en tuff sommar. Det finns nyutexaminerade sjuksköterskor så att det skulle kunna täcka en hel del av bristen i sommar, men sjukhusen vill inte anställa eftersom de kräver för höga löner, säger Eva Nowak.

Sjuksköterskebrist

Chefsläkaren på Danderyd, Carl-Göran Ericsson, anser att det behövs mer resurser för att möta den allt tyngre vården och de högre lönekraven. Bristen på sjuksköterskor görs sig påmind på Danderyd inför sommaren.

– Vi vet inte hur stor omfattningen kommer att bli, men vi vet nu att vi kommer att stänga 154 platser i juli, säger Carl-Göran Ericsson.

Även på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge är situationen ansträngd.

– Vi har redan nu svårt att hålla akutsjukvårdsplatserna öppna. Under sommaren kommer en tredjedel att stängas, säger Göran Öhlén, chefsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Skiftande bilder

På Södersjukhuset ser läget inte lika illa ut. Chefsläkaren Marie Björnstedt Bennermo känner ändå en viss farhåga inför sommaren.

– Det finns en risk för att det blir värre än förra sommaren, säger hon.

Samtliga chefsläkare säger att man inte kommer att rucka på patientsäkerheten under sommaren och att arbetsmiljön kommer att vara god. Men Eva Nowak har en annan bild av situationen.

– Patientens vårdmiljö är sjuksköterskans arbetsmiljö. Är sjuksköterskan stressad blir patienten stressad. Stress kan vara att aldrig veta när man kan gå hem, vetskapen om att chefen när som helst kan fråga om man kan stanna, säger hon.

Anna Nergårdh är chefsläkare på Stockholms läns landsting och ytterst ansvarig för patientsäkerhet. Att sommaren är en tuff tid för sjuksköterskor är inget hon hymlar med.

– Bristen på sjuksköterskor kräver en ännu noggrannare planering från sjukhusens sida, säger hon.

Fakta

Så många vårdplatser stängs

Danderyds sjukhus

Stängda vårdplatser i nuläget: ca 35 st

Planerade stängda vårdplatser i sommar: ca 154 st

Sjukhusets totala kapacitet i vårdplatser: ca 400

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge

Stängda vårdplatser i nuläget: ca 145

Planerade stängda vårdplatser i sommar: ca 450

Sjukhusets totala kapacitet i vårdplatser: ca 1 500

Södersjukhuset

Stängda vårdplatser i nuläget: ca 13

Planerade stängda vårdplatser i sommar: ca 140

Sjukhusets totala kapacitet i vårdplatser: ca 600

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Populära dansbanan på Söder får inget tak

Nyheter Prisförslaget får folk att häpna Dansarna vid Årstaviken vill ha ett nedtagbart tak så att de kan dansa i alla väder. Men stadsdelen säger nej. Orsaken är priset: 300 000 kronor. "Låter otroligt dyrt", säger en dansare.onsdag 18/10 16:30