Idé. Det var sonen Marcus som tyckte att pappa Michael borde kontakta Dunkin' Donuts för ett samarbete - nu finns barnboken vid kassan. Foto: Helle Kikerpuu

Sonens munkvurm blev till barnbok och udda samarbete

Barnen slukar Michael Wianders debutbok om äventyr, munkar och morfars hemlighet. Många av bokens ingredienser har sitt ursprung i en lång jättekö i "Täbban" 2014.

  • Publicerad 16:28, 7 nov 2017

När Dunkin' Donuts öppnade i Täby centrum den 5 december 2014 var kön enorm. Munkarna skapade en smärre hysteri då folk redan börjat köa dagen innan. Händelsen gjorde så pass stort intryck på Michael Wiander, som tillsammans med sonen kom till öppningsdagen, att den fungerade som inspirationskälla för delar av debut- och barnboken ”Dexter Olssons Äventyr, del 1 – morfars hemlighet””.

– Jag nämner munkar hela 45 gånger och det är en favorit hos huvudkaraktären Dexter, hans morfar och svarthattarna, säger Michael.

Sonen Marcus, som då hade hoppats få övernatta i Täby centrum för att hamna först i kön, har inspirerat huvudkaraktären Dexter som är en snäll och lillgammal kille, trött på vuxna och även skolan där mobbing och andra svårigheter förekommer. Han är istället mycket med sin morfar som en dag avslöjar sin hemlighet och allt vänds upp och ned. Michaels ambition har varit att väcka läslusten hos barn.

– Jag har skrivit om den flera gånger och tagit hjälp av dyslexipedagoger, barn och lärare. En rolig sak är att boken är otroligt populär bland killar som har det allra tuffast med läsningen, säger Michael.

Udda samarbete

När boken blev klar var det sonen Marcus som sa att pappa Michael borde kontakta Dunkin' Donuts för att kolla om de ville samarbeta.

– Jag trodde aldrig att det skulle finnas något intresse, men så hade jag ett möte med den svenska vd:n som tyckte att boken var toppen, säger Michael.

Nu, två månader efter att boken släppts, säljs den i munkaffären i Täby. I butikskedjan finns även Dextermunken som familjen varit med och tagit fram.

– Jag kommer även komma hit den 18 november och 15 december för att signera böcker under ett event som Dunkin' Donuts ordnar, säger Micahel.

Även sonen Marcus kommer vara engagerad.

– Jag kommer spela med mitt jazzband under eventen, säger Marcus som är jazztrummis.

Boken, som redan sålt över 1 000 exemplar, är del ett och del två kommer komma redan nästa år.

– Det är ju inte den nya Harry Potter-boken, men officiellt är det sagt att jag ska skriva tolv böcker, men så länge det fungerar bra så vill jag fortsätta, säger Michael.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Polisen efter stora trafikkontrollen i Norrort - "många som kör berusade"

Nyheter 38 stycken misstänkta för brott I helgen, natten mellan lördag och söndag, genomförde polisen en fyra timmar lång trafikkontroll på E18 på Stocksundsbron.måndag 22/1 10:52

Förlust på 27 miljoner mer än väntat - nu ska förvaltningen granskas

Nyheter Parisa Liljestrand (M): "En oerhörd chock" Den redovisade prognosen på minus sex miljoner kronor har nu ökat rejält till 33 miljoner kronor. Nu ska socialförvaltningen i Vallentuna granskas.lördag 20/1 10:45