Många i Stockholm har inte fått sina sopor hämtade på två veckor. Foto: Anna-Lena Svedén

Sopkaoset tvingar Stockholm till nödlösning

Tolv dagar efter entreprenörsbytet så har många fortfarande inte fått sina sopor hämtade. Nu skickar staden ut ambulerande sopbilar – som körs av en annan entreprenör.

  • Publicerad 18:12, 12 okt 2017

"Effektivare sophämtning från 1 oktober". Så står det på Stockholm vatten och avfalls (SVOA) hemsida. Ändå är det många som inte fått sina sopor hämtade sedan dess. Nu är situationen så akut att staden tvingas skicka ut ambulerande sopbilar. Från och med fredag kommer de låta sopbilar stanna på bestämda platser på tidtabell.

– Vi kör på hela fredagen, hela helgen, och åtminstone hela nästa vecka. Så länge det behövs, säger Katarina Johansson, enhetschef på SVOA.

Sopbilarna rullar från klockan 14, fredag eftermiddag. Varje stopp kommer vara 40 minuter och tidtabellen kommer annonseras på SVOA:s hemsida. De kommer också göra försök med att meddela via sms när sopbilarna anländer till varje område.

– Tanken är att de ska täcka upp mellan de gatorna där vi har ställt ut containrar, för att folk inte ska behöva gå så långt.

Efter sopkaoset - staden anklagar bolaget för sabotage

Oklar prislapp

De utställda containrarna och de ambulerande sopbilarna kommer köras av andra entreprenörer som har anlitats extra. Vad det kommer kosta är ännu inte klart.

– Det tar vi senare. Men vi är säkra på att vi har täckning för det, säger Katarina Johansson.

Problemen kommer fortfarande av oordning i nyckelknipporna, i kombination med att de nya sopåkarna ännu inte hittar vägen, enligt Katarina Johansson. Caroline Silverudd Lundbom är ordförande i en bostadsrättsförening på Södermalm och är mycket oroad över den dåliga kollen. De har inte fått sina sopor hämtade sedan månadsskiftet och nu begär Reno norden in en ny nyckel till soprummet.

"Ingen hämtar våra sopor"

– Den tidigare entreprenören har fått nycklar som går till i princip varenda dörr i hela fastigheten. Ska vi behöva byta nyckelsystem bara för att de inte har koll? Jag vill inte ens tänka på vad det kan kosta, säger Caroline Silverudd Lundbom.

Men här vill Katarina Johansson på SVOA lugna ner:

– Det är inte så att vi har tappat bort några nycklar, de förvaras. Men just nu lägger vi bort nyckelknipporna, vi vill bara lösa problemet. Vi begär in extra nycklar, men de kommer vi lämna tillbaka så småningom.

Ambulerande sopbilar

Var? Två bilar kommer trafikera Södermalm, två bilar på Norrmalm/Östermalm, och en bil i Liljeholmen-Skärholmen-Hägersten.

När? Start fredag 13 oktober, mellan klockan 14-22.

Hur? Bilarna stannar i 40 minuter och står där bemannade för att ta emot och hjälpa till med sopor. De stannar enligt en tidtabell som kommer annonseras på SVOA:s webbsida.

Problemområden: Enligt Katarina Johansson är det störst problem på Södermalm, Östermalm, Norrmalm, Liljeholmen, Skärholmen och Hägersten. Även Bromma, Vällingby och Hässelby.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.