”Spola av mig och ge mig en kudde”

Gäsp... Veckans ”Fredrik testar” blev en ganska så sömnig historia. På ett bra sätt.

  • Publicerad 11:50, 17 nov 2016

Den här veckans ”Fredrik testar” skiljer sig från alla andra. Min ambition i den här reportageserien har varit att som nybörjare verkligen försöka ge allt, oavsett om det gällt konståkning eller MMA, för att ge en så rättvis bild som möjligt av den aktivitet jag testat. Den här veckan var det svårt. Jag återkommer till det.

Testar. Vår reporter testade yoga på A3 träningscenter. Foto: Helena Wedin

Jag har besökt A3 Träningscenter i Enköping för att för första gången testa yoga, under ledning av den rutinerade yogainstruktören Victoria Gustafsson.

Inför passet berättar Victoria att jag ska få testa Ashtanga-yoga. Passet är anpassad så att både nybörjare och fortsättare ska ha behållning av det.

– Välkomna, säger Victoria glatt till dagens deltagare. Efter en kort genomgång om hur vi ska andas: in genom näsan, och ut samma samma väg med en väsande ljud, sätter hon i gång passet.

– Vi kommer att börja med Solhälsning A. Vi gör den fem gånger. Ställ er längst fram på mattan och fäll ner överkroppen och nudda golvet med händerna, säger Victoria.

Redan i den första fällningen känner jag hur spänd jag är i baksida lår. Det känns om jag kommer halvvägs av så långt ner som de andra i lokalen.

– Man får böja på knäna, säger Victoria, som om hon just sett hur jag försökt kriga mig ner till tåspetsarna.

Det underlättar rejält. Jag når ner, och kan sträcka ut. Men inledningsvis har jag svårt att fokusera. Jag är inte bekant med solhälsning A.

Studerar mästaren

Jag ägnar mycket tid och tanke till att se hur Victoria rör sig, men efter tre omgångar har jag lärt mig övningarna. Men en viktig del återstår – andningen. Jag får en känsla av att jag andas för tunt.

Det gör att inledningen mest känns som avancerade stretchövningar. Men till den sista solhälsningen får jag till andningen. Och först då känns det på riktigt. Övningarna blir mer kontrollerade, balansen bättre, och jag kommer lite längre i varje övning.

Passet är en timme långt. Varje övning inleds med att Victoria tar täten och visar hur vi ska göra. När vi kommit i gång går Victoria runt i lokalen och ger extra instruktioner.

Vissa övningar är tuffare än andra. Svetten droppar bitvis, och biceps, triceps och underarmar får arbeta flitigt under passet.

Med ungefär fem minuter kvar av passet släcker Victoria lampan, sätter på stämningsfull musik, och ber oss lägga oss på mattorna.

– Känn hur ni slappnar av, säger hon.

Jag känner lugnet. Jag är SÅ avslappnad. Och så redo att sova. Jag kommer på mig själv tänka: ”Kan inte bara någon spola av mig med en vattenslang och ge mig en huvudkudde. Jag blir kvar här”.

I yoga spelar andningen och en relativt tanklös inställning stor roll. Det är här det blir motsägelsefullt att testa yoga i ett journalistiskt syfte. Under passet är jag tvungen att memorera vissa av momenten, vad som sägs i lokalen, kunna testet. Lite för ofta är jag någon annanstans i tankarna. Jag behöver testa yoga igen. Utan fotograf och utan journalistiska ögon. Det ser jag fram emot.

A3 träningscenter

Victoria Gustafsson har varit yogainstruktör sedan 2007. Men har hållit på med yoga längre än så.

Viktoria är instruktör på A3 Träningscenter i Enköping, och har riktat in sig på Ashtanga-yoga som finns över hela världen. Och passen, övningarna, ser mer eller mindre likadana ut var man än utför dem i världen.

På A3 hålls yogapass en gång i veckan och passen är nybörjaranpassade.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Lugnt - utom i källarförråden

Nyheter Vårvärmen är här, men fredagen blev ändå mycket lugn i Enköping. Fast ni som har källarförråd kan väl kolla en extra gång så ni sluppit påhälsning.lördag 21/4 9:33

Kö när Enköpingsmässan invigdes

Nyheter Enköpingsmässan invigdes på fredagen i strålande solsken och i det närmaste sommarvärme. Det märktes på besökarna.fredag 20/4 13:52