Sporten som bygger på glädje

I lördags arrangerade Bro-Håbo Brukshundklubb en tävling i rallylydnad med cirka 340 startande ekipage. Klubben samarbetade med Håbro IF under dagen och tävlingen ägde rum på Klockardalens IP i Håbo-Tibble. – Det har flutit på bra och ekipagen har varit glada, säger Jessica Adler, arrangör från klubben.

  • Publicerad 18:00, 13 apr 2017

Två rosetter och vidare till avancerad klass

Det bästa med rallylydnad är att det bygger på glädje och samarbete, och att uppmuntra hunden under banans gång, säger Sophie Albertsson, som tävlar för Kalmar BK med sin sheltie Milo.

Sophie Albertsson växte upp i Bålsta, men har nu åkt från sin bostad i Kalmar för att besöka Stockholm och tävla med sin livskamrat.

– Det kändes jättebra i dag. Vi hade en bra känsla på banan och det är det viktigaste.

Sophie och Milo belönades med två rosetter för sina två kvalificerade resultat denna dag, och det tog dem vidare från fortsättningsklass till avancerad klass.

Rallylydnad är den enda sporten där man kan få avdrag om man inte visar glädje. Man ska prata med sin hund och inte visa sig bitter, säger Nathalie Swahn, en domare från Gävle BK som gästade i Upplands-Bro denna tävlingsdag.

Hon tror att hon räknas till en av de hårdare domarna.

– Det finns grundlinjer att följa, men mycket är upp till domaren vad man tycker är viktigt.

”Alla hundar kan göra detta”

Jag gillar det här. Det är häftigt när man märker att hundarna vill, säger Anna Rosén, som tävlar för Bro-Håbo BK med sin australian kelpie Undra.

Anna Rosén och sjuåriga Undra tävlar oftast i vanlig lydnad, och har ställt upp i SM två år. Förra året kom de på tionde plats. Rallylydnad har de sysslat med sedan i höstas. Den här dagen tävlar de i avancerad klass för första gången.

– Rallylydnad är lite annorlunda för mig, det är nytt och man ser banan för första gången i dag. Men det är en kul och lättsam allroundgren. Alla hundar kan göra detta. Det är roligt att se så många olika raser.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny äldreplan ska tas fram - med de äldre

Håbo ska ta fram en ny äldreplan. Då tar kommunen hjälp av de som verkligen vet. De äldre.måndag 23/4 14:00

Senaste numret

Bålstabladet