Stad i ljusterapi

En ”unik ljusskulptur” kommer att stå på Sundbybergs torg under vintermånaderna. – Den ska lysa upp mörkret, säger kommunens ljusingenjör Bengt Larsson.

  • Publicerad 08:20, 28 okt 2017

”Det är roligt att de
försöker göra något med torget

En gråmulen oktobereftermiddag installerades ljus-
duschen på Sundbybergs torg, av bland andra Bengt Larsson från stadsmiljö- och tekniska förvaltningen. Han är ljusingenjör och ansvarig för all offentlig belysning i kommunen.

Ljusduschen är tänkt att lysa upp i mörkret. Ljuset strömmar ut med tre olika nivåer av ljusstyrka.

– På morgonen är det mest ljus och på kvällen dämpar vi ned det, säger Bengt Larsson.

Ljusduschen är framtagen i ett samarbete mellan en konstnär och en person som forskar på ljus. En unik ljusskulptur, enligt Sundbybergs stad, där man kan ”tanka ljus”.

– Det blir inte samma nivå som på sjukhus; där ska man vara en timme också. Det är mer informativt, om hur viktigt ljuset är, säger Bengt Larsson.

Tanken är att människor som passerar torget ska strömma igenom ljusduschen och slinka in där lätt. Någon direkt mötesplats är den inte tänkt som; snarare handlar det om att informera om ljusets betydelse.

– Mest för att väcka ny-
fikenhet, den konkurrerar inte med dagsljuset, säger Bengt Larsson.

En av flera nyfikna som tittade närmare på installationen var Lennart Vikström, född och uppvuxen
i centrala Sundbyberg och som återvände för tio år
sedan.

– Det är roligt att de försöker göra något med torget, säger han.

Den lilla pop up-parken med plastgräsbeklädda sittplatser har tagits bort från torget. Under den mörka årstiden är det i stället ljusskulpturen som livar upp vid Sundbybergs torg.

– Den är portabel, så den kan dyka upp på något annat torg i Sundbyberg, säger Bengt Larsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

L: "Ishallen blir en valfråga"

Nyheter En ny ishall med två isytor är målet, enligt kommunalrådet Johan Storåkers (L). Men något om när den kan bli verklighet vill han inte säga förrän "i god tid innan valet".tisdag 23/1 6:51

Skola får bakläxa igen

Nyheter Lilla Alby skola har blivit bättre – men inte tillräckligt. Nu kräver Skolinspektionen ytterligare åtgärder för elevernas trygghet.måndag 22/1 15:04