Lilla Essingen kommer få ett nytt bostadsområde vid Primusområdet. Redan nu har staden sett till att säkra upp med förskoleplatser i området. Foto: Illustration: Sweco

Stadens knep – köper bostadsrätter för att säkra förskoleplatser

Staden köper bostadsrätter på Lilla Essingen och gör om dem till en stor förskola.

  • Publicerad 15:30, 14 jun 2017

Stockholm stad planerar att bygga ett nytt bostadsområde med 600 bostäder på Primus-området på Lilla Essingen. Projektet har inte byggstartat ännu, men redan nu går Fastighetskontoret in i och förvärvar ett antal bostadsrätter i det kommande projektet.

– Det här är ett nytt sätt för oss att arbeta. När stadsdelarna har behov av nya lokaler så köper vi på fastighetskontoret lokaler i nybyggnadsområden, säger Linda Laine, kommunikatör på fastighetskontoret.

Staden köper bostadsrätter på Östermalm – för barn

Totalt är det en lokalyta på 1 200 kvadratmeter som ska köpas. Tanken är att lokalerna ska anpassas till förskola och innehålla åtta avdelningar.

Enligt Laine finns det många fördelar att köpa bostadsrätter i ett tidigt skede i stadsbyggnadsprojekten.

– Vi har möjlighet att anpassa lokalen från början på ett sätt som förbättrar förskolemiljön, vi säkerställer att vi har lokalerna långsiktig, säger Linda Laine.

Staden köper hus i Gamla stan för 52 miljoner – för att rädda förskola

På det här sättet tryggar också staden beståndet av förskolelokaler för framtiden. När Fastighetskontoret äger lokalerna riskerar staden inte dryga hyreshöjningar eller att lokalen sägs upp.

– Det finns idag inte så mycket mark att bygga fristående lokaler på. Då får man hitta på nya sätt, säger Linda Laine.

Någon exakt adress finns inte, då bostäderna och förskolelokalerna ännu inte är byggda.

Det är det här området som ska göras om till ett stort bostadsområde. Fastighetskontoret säkrar nu att det blir lokaler som rymmer åtta förskoleavdelningar i området. Foto: Stockholm Stad

Tidplan för projektet att bygga om Primusområdet

Godkännande i stadsbyggnadsnämnden: Hösten 2017

Antagande i kommunfullmäktige: Senhösten 2017

Beslut om miljödom: Våren 2018

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Staden får bakläxa om kritiserade fotbollsplanen

Nyheter Länsstyrelsen kräver en rad åtgärder för att inte stoppa den omtvistade fotbollsplanen i Fredhällsparken.fredag 21/7 14:23

Kungsholmsklubb firar 40 år – men framtiden är osäker

Nyheter Ombyggnationer av Stadshagens IP skapar oro i Mariebergs SK: "Vad som finns kvar när de är klara är jag inte säker på, men det lär bli mindre" säger ordförande Konrad Lundberg.torsdag 20/7 16:51