Personalomsättning. Leif Wallsky har barnen Ella 4 år och Carl 2 år på förskolan Marievik. Där har personalomsättningen varit låg sedan barnen började där, men på förskolan där Ella gick innan var situationen annorlunda. – På kort tid slutade två av tre ur personalen. För små barn tar det ju tid innan de knyter an till nya personer och ett tag fanns det ingen där som min dotter verkade känna sig trygg med, säger Leif Wallsky. Foto: Maja Brand

Stadsdelarna slåss om förskollärarna: "Det råder huggsexa"

Bristen på utbildad förskolepersonal har lett till lönekrig mellan stadsdelarna, pådriven av facket. Men i Hägersten-Liljeholmen tävlar man med annat än plånboken.

  • Publicerad 16:47, 16 mar 2017

Brist på utbildad personal och förskolor som bjuder över varandra för att fylla personalbehovet i just sin verksamhet. Så ser det ut på kommunala förskolor över hela staden.

Målet är att 40 procent av de anställda ska vara utbildade förskollärare, och för att nå dit tvingas stadsdelarna tävla om personalen, med hög personalomsättning som följd. Ett sätt att locka personal är att erbjuda högre lön.

– Det råder huggsexa och man kan öka 8 000 kronor på att byta. Folk har slutat i vår enhet, höjt lönen, sen kommit tillbaka, säger en förskollärare som bytt stadsdel.

Få utbildningsplatser

Enligt skolborgarrådet Olle Burell (S) beror personalbristen på för få utbildningsplatser. Trots att stadens verksamheter inte ska tävla mot varandra med hjälp av löner fortsätter karusellen, påeldad av facket.

– Vi uppmanar våra medlemmar att byta jobb för att höja sin lön. Det är tråkigt, men så är det, säger Bengt Olsson, ombudsman på fackförbundet Kommunal Södermalm.

Medianlön förskolepersonal i Stockholms stad

Förskollärare

Män: 32 620 kr/mån

Kvinnor 33 000

Alla: 32 920

Barnskötare

Män: 23 150

Kvinnor: 24 100

Alla: 24 000

17 procent sa upp sig

Även i Hägersten-Liljeholmen är omsättningen på personal hög. Av dem som var anställda i början av 2016 hade ungefär 17 procent sagt upp sig i december. En femtedel av personalstyrkan i slutet av året hade påbörjat sin anställning under 2016. 

– Rörligheten bland personalen är ett stort problem överlag. Förskollärarna räcker inte till för Stockholm och alla kranskommuner. Alla konkurrerar om samma arbetskraft, säger Yvonne Goldberg, avdelningschef på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Hon säger att det är en svår situation när även andra kommuner är med och slåss om personalen. Av de 62 förskollärare som slutade i stadsdelen förra året försvann 38 stycken utanför staden.

Men i Hägersten-Liljeholmen har man valt andra konkurrensmedel än lönen. De anställda har till exempel fyra timmars planeringstid i veckan.

– Vi erbjuder också kompetensutveckling för våra förskollärare, i höst ska de gå en utbildning i ledarskap. Vi har också utbildningar för barnskötarna och det här är något som är väldigt attraktivt och som vi lyfter i våra jobbannonser, säger Yvonne Goldberg.

Hur ser du på att stadsdelarna konkurrerar om förskollärarna för att fylla sina kvoter?

– Vi har en gemensam lönepolicy som ska minska risken för att stadsdelarna snor personal av varandra. Men är staden alltför rigid är ju risken att vi förlorar många förskollärare till andra arbetsgivare, säger Olle Burell.

Så ska staden behålla personalen

Stockholm har tagit fram en strategi för att behålla fler i förskolan, bland annat genom:

* Kompetensutvecklingsinsatser för förskollärare.

* Jobba med närliggande utbildningar för att öka antalet platser på förskollärarprogrammet.

* Karriärtjänster.

* Erbjuda barnskötarutbildning till medarbetare utan pedagogisk grundutbildning.

* Collegeutbildning för barnskötare.

* Utreda möjligheten att starta bemanningsteam/vikariepool för större kontinuitet.

Källa: Utbildningsförvaltningens nya kompentensförsörjningsplan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Örby IS vill locka barn från Östberga

Nyheter Gratis fotbollsträningar hela sommaren Nu ska Östbergabarnen bli en del av Örby IS. Nästa helg drar klubben igång gratis prova på-fotboll på Lisebergs IP.fredag 20/4 13:33

Hoppet: Konstnärer ska ge liv åt Östberga C

Nyheter Ateljéer tar plats i fritidsgården Centrumhuset i Östberga ska göras om till konstnärskollektiv. I början av nästa år flyttar ett 40-tal konstnärer in.torsdag 19/4 18:30