Drabbad. Kungsholmens grundskola drabbades av inbrott där flera hemnycklar stals. Foto: Mikael Andersson

Stal elevers nycklar – bröt sig in i hemmet

Nycklar stjäls från skolor för att sedan användas för att länsa människors hem. Nu varnar polisen för tjuvarnas fula metod, som använts tre gånger bara den senaste tiden.

  • Publicerad 08:10, 25 maj 2017

I slutet på april gick polisen ut på sin hemsida och varnade för att det förekommit ovanligt många inbrott där gärningsmännen använt sig av stulna nycklar för att ta sig in.

Bara under årets första månader hade 15 inbrott skett där polisen starkt misstänker att gärningsmännen använt sig av stulna nycklar.

– Nycklarna hade stulits från olika ställen, bland annat från skolor, säger Fredrik Wiggerud, brottssamordnare på polisen i City.

På flera skolor i Söderort har liknande nyckelstölder med påföljande inbrott gjorts den senaste tiden. Efter att ha varnat upplevde polisen att skolinbrotten försvann. Men nyligen hände det igen. Den här gången i innerstan. Flera nycklar stals på Kungsholmens grundskola med två inbrott i hemmen som följd.

LÄS ÄVEN Fler nyckelstölder från skolor – polisen varnar för nya inbrottsmetoden

Nu har polisen skickat ut uppmaningar internt om att håll koll på anmälningar av liknande stölder och vill få ut information kring hur man kan förebygga liknande stölder.

Att nyckelstölderna skett på just skolor är ingen tillfällighet, menar han.

– Det är lite svårt för en tjuv att ta sig in på till exempel en arbetsplats, men på skolor är det inte alltid så bra kontroll på vilka som rör sig. Vi uppmanar lärare att titta lite extra på skolorna efter personer som inte har rätt att vara där, säger Fredrik Wiggerud.

Har vidtagit åtgärder

Enligt Elisabeth Ollas Paulsson, rektor på Kungsholmens grundskola, har skolan sett över sina rutiner sedan inbrottet.

– Vi har ett skalskydd med kod men nu var det en dörr som stod på glänt. Vi har säkrat upp en utrymningsväg och även ytterligare kod på en dörr. Dessutom har vi sagt åt alla att vara observanta, säger hon.

LÄS ÄVEN Tjuvar stjäl barnens ryggsäckar i Bromma

Enligt henne har skolan vid skolstart informerat att eleverna inte ska ha värdesaker med sig och att nycklar får man antingen ha i omklädningsrummen som ska vara låsta eller ta med sig in
i lektionssalen.

Föräldrar kritiska

Från föräldrahåll har skolan fått kritik för att det inte gått ut någon information om inbrotten.

– Vi har självklart informerat alla de drabbade. Vi har hanterat det internt och säkrat upp rutinerna. Jag tar till mig de synpunkterna och visst går det att informera mera, men vi har gjort en bedömning i samråd med polisen med hur vi ska agera. I fredags träffade jag föräldrarådet och redogjorde för vad som är gjort. Minnesanteckningarna från det mötet kommer gå ut till alla föräldrar i veckan, säger Elisabeth Ollas Paulsson.

Polisen tipsar: Gör det här för att undvika inbrott

För att undvika att någon gör inbrott med hjälp av stulna nycklar ska man minimera risken att nycklarna kan kopplas till din adress eller dig som person.

Var försiktig med att märka nycklar, väskor och jackor med vilken adress de tillhör. Tjuvar har ingen nytta av en nyckel som de inte vet vart de går. Blir man av med en nyckel där det står vem den tillhör så rekommenderar vi att man byter lås om man vill var på den säkra sidan, säger Fredrik Wiggerud, brottssamordnare på polisen i City.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

INSÄNDARE. Bygg en cykelbana ovanpå Götgatan

Debatt Vill se en egen "highline" på Södermalm "Bygg en cykelbana ovanpå Götgatan på Södermalm för att undvika konflikter mellan cyklister, fotgängare och bilister", skriver insändarskribenten.måndag 23/4 14:47

Jätteodling öppnar på Garnisonens tak

Nyheter Nytt taklandskap Ett av innerstans längsta tak ska inte längre vara oanvänt.måndag 23/4 11:57