Fynd. Arkeolog Mathias Bäck visar upp föremål av typen han tror kommer hittas vid Stattgropen. Foto: Daniel Sjöberg

Stattgropen kan visa ”Enescopinges” riktiga ålder

Nu börjar utgrävningarna som ska frigöra Stattgropen. För 17 miljoner kronor ska svaret ges. Hur gammalt är Enescopinge egentligen?

  • Publicerad 16:38, 22 aug 2017

Än så länge är det svårt att se in, å andra sidan är det inte mycket att se.

Stattgropen är där den har varit de senaste sju åren, men senast i mitten av september påbörjas den arkeologiska utgrävningen av platsen och då kommer den som vill ha möjlighet att följa arbetet på olika sätt.

– Den viktigaste målgruppen som vi ser här nu är Enköpingsborna som får ta del av en fantastiskt spännande undersökning. Det kommer att finnas öppna visningar för allmänheten på plats. Sedan kommer vi ha informationsskylt och ”Veckans fynd” som vi ställer ut på Enköpings museum, säger Katja Jahn, kommunikatör på Upplandsmuseet.

En del arbete återstår alltså innan arkeologerna får chansen att sätta händerna i marken och då räknar man med att under de fem, sex månader som arbetet ska pågå, komma fram med svar på hur gammalt Enköping egentligen är.

Nämns i ett brev

”Enescopinge” nämns i ett brev för första gången på 1160-talet, men arkeologerna tror att den uppfattningen kommer att förändras.

– Jag tror personligen att vi kommer att komma ner i väldigt tidigt 1100-tal, säger Mathias Bäck, arkeolog.

– Vi kommer att ta tillvara det vi ska av de äldre lämningarna på den här tomten. Det är grundförutsättningarna till att vi är här. Vi vet att vi kommer att hitta mycket läder och trä, säger Bäck.

Dyr nota

Kostnaden för utgrävningen är 17 miljoner kronor. En kostnad som hamnar på kommunen och den kommer man inte undan.

– Alternativet är att inte göra någonting för då får man inte ens lägga på jord och göra en park av det. Ska man göra någonting så måste man göra utgrävningarna. Sedan kan man diskutera vem som ska ta kostnaden. Staten kan vi tycka, men det finns ingen framkomlig väg där, säger kommunstyrelsens vice ordförande Anders Wikman (NE).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Misstänkt buskörning slutade i husvägg

Nyheter Misstänkt buskörning slutade i husvägg – smet från platsen.torsdag 23/11 9:34

Stal nötter och kött för fyra lax

Nyheter Stora mängder kött och nötter stals på Lidl. Kund larmade.torsdag 23/11 9:24