Louise Lundell, Sam Mahonys och Alicia Engelhardt är tre av fyra som gått till final i kocktävlingen. Foto: Pelle Berglund/Hege Hellström

Stenhård kamp mellan årets elevkockar i Täby

Årets finalister i mattävlingen Elevkocken är klara. Nu återstår det bara för eleverna att rösta fram den godaste maträtten och kora årets unga Täbykock.

  • Publicerad 19:44, 9 maj 2017

På Näsbyparksskolan håller man i årets mattävling Elevkocken. Konceptet innebär att elever från Täbys förskolor, grundskolor och gymnasieskolor får tävla om vem som skapar den bästa maträtten.

Eleverna skickar in sina recept till Sodexo, företaget som lagar skolmaten, och därefter sållas recepten. En jury avgör sedan vilka elever som blir finalister och dessa får tävla om titeln "Årets Elevkock Täby".

Emil Bergström är restaurangansvarig på Näsbyparkskolan och menar att det är viktigt att eleverna får vara med och bestämma.

– Vi vill öka engagemanget bland eleverna. Nu kan de vara med och påverka vad vi ska servera här, säger han och tillägger:

– Första gången trodde jag att de bara skulle nämna pannkakor. Det är kul att höra att barn uppskattar annan typ av mat än halvfabrikat.

En av eleverna, Louise Lundell blev utvald av juryn med sin rätt som bestod av lammfärsbiffar, potatis, svartvinbärsgelé och gräddsås. Hon fick reda på beskedet via ett sms från sin pappa.

– Jag trodde att han skojade med mig först. Det är min favoritmaträtt, min mamma brukar göra den, säger hon.

De fyra finalisterna såg fokuserade ut när de skulle se till att upplägget av maten på tallriken blev rätt. På Sam Mahonys tallrik låg en cottagepie.

– Receptet kommer från pappa. Han är engelsman och det är en engelsk rätt jag ska servera, säger han.

Alicia Engelhardt, som går i tvåan på Midgårdsskolan. tävlar med rätten: "Smarrig kycklingkebab”

– Min tävlingsätt är en av mina favoriträtter hemma. Vi brukar laga den ganska ofta. Jag har lagat den nästan helt själv några gånger, säger Alicia vars favoriträtt i skolan är ugnsbakad falukorv med ost.

Den fjärde finalisten, Alexandra Sävö Yokobori, från Åva Gymnasium tävlar med rätten "Tandoori-style kyckling och potatis".

Maträtterna kommer serveras i skolorna under nästa vecka och eleverna får sedan rösta om vilken maträtt som ska vinna.

Alla finalister och serveringsdag:

Måndag 15/5

"En smarrig kycklingkebab" av Alicia Engelhardt, Midgårdsskolan

Tisdag 16/5

"Cottage Pie" av Sam Mahony, Rösjöskolan

Onsdag17/5

"Tandoori-style kyckling och potatis" av Alexandra Sävö Yokobori, Åva Gymnasium

Torsdag 18/5

"Mammas Färsbiffar", av Louise Lundell Näsbyparkskolan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vad händer med de boende när Bananhuset rivs?

Nyheter Då kan omtalade huset tas bort 16 personer bor kvar i Bananhuset i nuläget. Men framtiden är oviss. Kommunen menar att det finns ett muntligt avtal för hyresgästerna, men boende som vi talar med känner inte igen det. – Vi har inte...tisdag 17/10 15:53

Ökning av villainbrott i Vallentuna – så skärper polisen bevakningen

Nyheter Två nya villainbrott fredag-lördag Efter ytterligare två inbrott i Vallentuna skärper nu polisen sin närvaro i kommunen.tisdag 17/10 14:26