Stig Larsson gör bok om sin ö

Stig Larsson flyttade till ön när 1988 blev 1989. Lilla Essingen, alltså. Efter snart 30 år är han en av inventarierna i den gamla arbetarstadsdelen. Nu samlar han människor han mött i en ny bok.

  • Publicerad 16:17, 24 okt 2017

Det är speciellt att bo på en sådan här liten plats, man blir så avgränsad mot världen.

"Folk på ön" kretsar kring personer, tillika öbor, som han författaren under fyra års tid träffat, samtalat med och fångat i varsitt kapitel. Tillsammans med fotografen Ulla Montans bilder skapar Stig Larsson porträtten av liven som levs på Lillan. Det är alltifrån krogägare och småkriminella till mannen som Stig Larsson handlar hos på apoteket.

BILDSPECIAL: Möt stans meste insändarfotograf

Hans eget liv på Lilla Essingen utgår allt som oftast från restaurang Rosa Drömmar, en kvarterskrog av traditionellt snitt. Det är också vår mötesplats för intervjun.

– Ön har blivit mitt hem. Jag har lärt känna så mycket människor genom åren här. Det är speciellt att bo på en sådan här liten plats, man blir så avgränsad mot världen. Jag känner att jag vill berätta om den här platsen, säger han.

Fattig stadsdel

Lilla Essingen var på den tiden som Stig flyttade hit en, med hans ord, nedgången stadsdel och befolkades främst av arbetare. Många jobbade på Electrolux-fabriken på ön. Arbetarstämpeln finns delvis kvar, och en hel del hyresettor finns det fortfarande. Stig Larssons lägenhet var tidigare en sådan, men numer är den omvandlad till bostadsrätt.

– Det var fattigt här förr i tiden. Och det finns delvis kvar. Att det är mycket arbetarklassmänniskor som bor här. Som intellektuell har jag alltid uppskattat att umgås med arbetare. Mina intellektuella vänner vågar inte prata om vissa saker, säger Stig Larsson.

Det är inte som på Söder än?

– Nej, alltså. Den gentrifieringen man talat om sedan 90-talet upplever jag inte riktigt hänt här. Men visst är det mer medelklass idag, många unga människor vars föräldrar köper deras första lägenhet och sådant, säger han innan vi avbryts av att en man knackar på fönstret.

"Det här är min barndom"

Stig Larsson försvinner ut en stund och tar en cigg.

– Lustigt, han är en av dem jag skriver om i boken. Vi har känt varandra i 40 år. En speciell man, han är portad överallt här. Till och med på Ica, säger Stig Larsson.

Varför det?

– Det kan du inte skriva i tidningen, säger han och skrattar till.

Stig Larsson framför matbutiken Essingen. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sopföretagets reklamkupp kan bli kostsam

Nyheter Döm själva – är kampanjen på rätt sida gränsen? Lapparna med återvinningsinformation som spridits på Kungsholmen har en logga som är förvillande lik Stockholms stads. Men allt är en listig kupp av ett app-företag. Nu kan tilltaget få rättsliga...onsdag 22/11 20:27

JUST NU Förseningar på gröna linjen

Nyheter Ungdomsgäng drog i nödbromsen: “Får effekt på hela systemet” Gröna linjen har under onsdagskvällen varit drabbad av både förseningar och inställda avgångar. Enligt SL beror det på att ett ungdomsgäng drog i nödbromsen vid Skanstull tidigare i eftermiddags.onsdag 22/11 18:31