Öde. Kymlinge har en nästintill färdigbyggd t-banestation som aldrig använts. Foto: Mostphotos

Stockholm vill ta över del av Sundbyberg

Stockholm fortsätter att göra anspråk på norra Kymlinge samt den öde t-banestation som finns där – ett område som föreslås bli naturreservat. "Stockholm har gott om mark som de kan bygga på", menar Sundbybergs Mikael T Eriksson (M).

  • Publicerad 15:47, 9 feb 2018

Diskussionerna kring vad som ska hända med den ödsliga tunnelbanestationen i Kymlinge samt området i norra Kymlinge har pågått länge. Sundbybergs stad har tydliggjort att naturreservatet Norra Igelbäcken ska utökas med Norra Kymlinge, vilket de tydliggör i den långsiktiga plan för staden som nyss presenterats.

Ett förslag som är helt uppåt väggarna enligt Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S).

– Det är helt oansvarigt agerande och man tar inte regionalt ansvar, säger han.

Jan Valeskog menar att norra delen av Kymlinge är ett viktigt område för Stockholm som kan användas till att bygga bostäder på. Han tycker att Stockholm ska överta ansvaret för Norra Kymlinge och därmed justera kommungränsen.

– Vi är bekymrade över att man ska göra ett naturreservat runt en tunnelbanestation. infrastruktur kostar massa pengar, nu har vi en tunnelbana som för små medel kan rustas upp igen. Vi måste bygga ihop våra stadsdelar, säger han.

Men Mikael T Eriksson (M) Kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg blir förvånad över att diskussionen fortfarande diskuteras från Stockholms stads håll. Han menar att förslaget från S i Stockholm inte är seriöst.

– De skickade det här märkliga brevet för två år sedan, det ansåg vi var ett skämt. Stockholm har gott om mark som de kan bygga på och det här är bara en plojgrej som sossarna kör. Det är inte seriös, säger Mikael T Eriksson (M).

Han säger att Sundbyberg är en av de mest tätbebyggda kommunerna och han trycker på att det finns ett värde för invånarna att ha kvalitativa grönområden.

– Vad vi har sagt i Sundbyberg, samtliga åtta partier, är att vi vill utvidga naturreservatet men de exakta gränserna har vi inte lagt. Sen kan man också titta lite på hur Stockholm bygger per capita jämfört med vad vi bygger. I deras byggtakt hade vi färdigställt 64 bostäder förra året och vi färdigställde 1000, säger han.

Företaget Vasakronan, markägare, gick förra året ut med att de vill bygga upp till 7000 bostäder i området. Ett förslag som Per Thiberg, chef för affärsutvecklingen på Vasakronan fortfarande tror kan vara möjligt.

– Naturreservat är fel väg att gå, vi vill gå vidare med att bygga en stadsdel i Kymlinge och det vill vi göra tillsammans med Sundbyberg stad, säger han.

Om det kommer byggas bostäder eller ej vill Mikael T Eriksson (M) inte svara på men han anser att diskussionen med Vasakronan är bra.

Att det skulle bli tal om att justera kommungränsen däremot ser Mikael T Eriksson som uteslutet.

– All respekt till Stockholm men de har inget att komma med, det är ett löjligt politiskt utspel, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Team Hasselborg klara för OS-final

Sport De svenskarna curlingdamerna har nu minst säkrat ett OS-silver. Team Hasselborg, från Sundbybergs CK, är nu klara för OS-final på söndag.fredag 23/2 14:30

Klartecken för öppna förskolan i Rissne

Nyheter Efter en borttappad ansökan var framtiden oviss för Rissnekyrkans öppna förskola. I går beviljades bidraget av förskolenämnden.fredag 23/2 12:27

Kommunen tar Frösunda till domstol

Nyheter Sundbybergs stad har krävt Frösunda omsorg på 27 miljoner kronor i skadestånd. Vårdbolaget anser inte att de är ersättningsskyldiga och nu är fallet i domstol.torsdag 22/2 18:19