EKOLOGISK SKOLLUNCH. Kanske kommer linssoppa med bröd och morötter ingå i den kommunala kokboken. Enligt Kungsholmens friskola är det en föredömlig måltid utifrån klimathänsyn. Foto: Linda Gren

Stockholmarna måste laga bättre mat – staden ger ut kommunal kokbok

Mer rotfrukter, kyckling och grönt! Stockholms stad i full färd med att ta fram ny kokbok som ska lära oss att äta mer klimatsmart.

Vi fokuserar på mat som görs på råvaror med relativt små utsläpp av växthusgaser.

Det klimat- och energienheten på miljöförvaltningen som just nu jobbar med att sammanställa en receptsamling som ska kommuniceras till alla stockholmare.

Satsningen är en del i det större arbete som kallas "Klimatsmarta stockholmare" och som syftar till att få fler att anamma en livsstil som gör mindre åverkan på moder jord.

Anna Havula på miljöförvaltningen är projektledare för boken. Enligt henne kommer den innehålla en massa olika recept med både grönsaker, rotfrukter, spannmål och kött.

Så det blir inte bara en massa böngrejer?

– Vi fokuserar på mat som görs på råvaror med relativt små utsläpp av växthusgaser. Det kan vara bönor men också kyckling och fisk. Det blir inte bara vegetarisk mat även om det är det allra mest klimatsmarta, säger hon.

Varför inte en helvegetarisk kokbok?

– Vi har lutat oss mot Livsmedelsverkets rapport om klimat och mat som visar att medelsvensken kan halvera sina utsläpp bara genom att byta till en mer klimatsmart meny. Det innebär självklart mer vegetarisk och vegansk mat, men också kött som är mer klimatsmart. Nötkött och lamm ger väldigt höga utsläpp jämfört med kyckling, fläsk och fisk, säger Anna Havula.

Ska alla få en kokbok hem i lådan?

– Nej det blir för resurskrävande. Vi ska ta fram den som ett informationsmaterial som vi ska dela ut vid olika evenemang. Den ska också gå att beställa och läsa på webben, säger hon.

Tre enkla tips för att minska matsvinnet

Kokboken ska också innehålla ett tjugotal tips på hur man minskar matsvinnet.

Här är tre av tipsen:

Morötter som börjar bli slappa – lägg de i vatten över natten och nästa dag är de spänstiga igen!

Bananer som håller på att bli bruna – skala och frys in. Ta fram och använd till smoothies.

Skrynkligt äpple – skär i bitar och torka till müslin. Nästa allt går att torka innan det blir dåligt.

Tävla - få med ditt recept i kokboken

Miljöförvaltningen kommer att ta med ett klimatsmart recept som en stockholmare har skapat.

Skicka ditt bidrag senast den 18 februari 2015 till emma.gabrielsson@stockholm.se

Vinnaren utlyses mellan den 23-27 februari 2015.

Läs mer om tävlingen här på Facebook.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.