Vi har samlat de sjukaste semlorna.

STOR BILDSPECIAL: Är den klassiska semlan död?

Kampen om vem som kan göra den sjukaste semlan har pågått länge. Här är bilderna på de konstiga varianter som Stockholm har och har haft att erbjuda.

  • Publicerad 06:00, 28 feb 2017

Med semmel-wrapen, för två år sedan, eskalerade de många varianterna på det klassiska bakverket. Sedan dess har det bara ökat ännu mer. Idag säljs de mest märkliga varianter som åberopar semmelstatus över hela stan. Idag, på själva fettisdagen, presenterar vi en lista på många av de olika varianterna som marknadsförts i stan, i år eller tidigare år.

Därför har vi gått bananas på semlor

Bacon-semlan. Foto: Joel Wåreus

Bacon-semla

Finhackad bacon stekts i ugnen och blandats sedan med mandelmassan.

Baconsemla! Nu får det väl ändå vara nog, eller?

Friterad semla. Foto: Privat

Friterad semla

Det är en vanlig semla till innehållet – men istället för stora bollar rullar man in en liten kula mandelmassa och gör små bollar som sedan får jäsa. Sedan är det bara att slänga ner dem i het olja. Smaken är som en semla, men med lite asiatisk efterrätts-touch. Den serveras med en lite skål grädde som man doppar bollen i.

Han säljer friterade semlor: "Som en asiatisk efterrätts-touch"

Semmelsmoothien Foto: Joel Wåreus

Semmelsmoothien

Innehållsförteckningen säger bland annat ekologisk ris- och kokosmjölk, mango, mandlar, cashewnötter, banan, vaniljprotein och näringsjäst. Dessutom ingår ”antiinflammatoriska kryddor” och allt beskrivs som nyttigt!

Senaste nytt på semmel-fronten: Drickbar semla med ”antiinflammatoriska kryddor"

Semmelpizzan. Foto: Haga Tårtcompani & Bageri

Semmelpizzan

Här har vi en krispig botten av gräddad mandelmassa. Och själva toppingen är gräddklickar och lite rostad mandel.

Bageri i Vasastan utmanar semmelwrappen

Semlaburgare. Foto: Joel Wåreus

Semlaburgare

Det finns kakao i mandelmassan, för att se köttigt ut och på toppen av brödet är det pärlsocker som liknar sesamfrön. Burgaren serveras med pommes frites gjord av mandelmassa.

BILDSPECIAL: Här är tio semlor du inte visste fanns

Skagen-semlan. Foto: Coop

Skagen-"semlan"

"Det är bara ett hembakat surdegsbröd i formen av en semmelbulle och skagenröra"

Carl Jan rasar mot nya "semlan": "Utrota med DDT"

Wrap-semla. Foto: Karin Winter

Wrap-semla

Du ser ju aldrig någon som äter en semla på stan, säger Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet.

Succé för enhandssemlan

Lakritssemla. Foto: Joel Wåreus

Lakritssemla

Enligt vissa är lakritssemlan den ultimata smakkombinationen.

BILDSPECIAL: Här är tio semlor du inte visste fanns

Hemla Foto: Joel Wåreus

Hemla

Hemla som "Hemlig" — man vet inte vad som döljer sig inuti. Det ser ut som en vanlig bulle, men är fylld med en blandning av vispgrädde och mandelmassa, toppad med vaniljkräm.

BILDSPECIAL: Här är tio semlor du inte visste fanns

Munk-semlan Foto: Erik Simander

Mumla

En munk som är en semla – en semla som är en munk.

Se veteranerna testa alla nya konstiga semlor

Guldsemla. Foto: Joel Wåreus

Guld-semla

Allt är som en vanlig semla, förutom den lilla detaljen att 18 karatigt bladguld har jobbats in i degen, samt att det är champagnegrädde som fyllning.

BILDSPECIAL: Här är tio semlor du inte visste fanns

Fattig-riddare semla. Foto: Joel Wåreus

Fattig-riddare semla

Här är det vitt bröd som är huvudingrediensen. Brödet doppas i en blandning av mjölk och ägg och steks i panna med smör. Serveras med vispad grädde och mandelmassa.

BILDSPECIAL: Här är tio semlor du inte visste fanns

Lussesemlan. Foto: Gunnarsons Specialbageri

Lussesemlan

Det är som det låter – en semla i skepnad av en lussekatt.

Här är nya semlan som utmanar fjolårets wrapsuccé

Blodapelsin-semlan. Foto: Privat

Blodapelsin-semlan

En semla inspirerad av Mellanöstern, fylld med pistagemassa från rostade pistagenötter, syltad blodapelsin och apelsinblomsgrädde, lanserades förra året.

Hans bidrag till årets semmelkrig: Blodapelsin och blomgrädde

Prinsess-semlan. Foto: Erik Simander

Prinsess-semla

Princessemlan, en sammanslagning av den klassiska semlan och princesstårta, har formen av en semla, men är klädd i marsipan.

Nu är den här i Norrort - semlan alla pratar om

Bagel-semla. Foto: Joel Wåreus

Bagelsemla

Bageln är gjord med sirap i degen. Mandelmassablandning tillsammans med grädden, som är blandad med creme cheese, hittar du i mitten.

BILDSPECIAL: Här är tio semlor du inte visste fanns

Nutella semlan Foto: Erik Simander

Nutella-semlan

Som en vanlig semla, men med nötkräms-fyllning.

Se veteranerna testa alla nya konstiga semlor

SUCCÈ. Semlan på Konditorn & Bagarn har fått toppbetyg av flera semmeltestare. På bild: Moa Lund, Maria Christenson, Morgan Östergren och Cajsa Lindberg. Foto: Cajsa Lindberg

Vallfärdarsemlan

För dig som letar efter en vanlig semla men ändå vill känna dig speciell.

Helt vanliga semlan som lockar människor från hela Sverige till Hökis

Var du kan äta en idag

- Semmeleclair. Bageriet Brot, Vasastan, använder Petits-Choux-deg smaksatt med kardemumma.

- Mumla - en blandning mellan semla och munk. SoFo Bageri & Konditori, Södermalm.

- Prinsessemla. Örnsbergs Bageri & Konditori.

- Nutellasemla. 7-Eleven.

- Rawfoodsemlan. Matapoteket, Södermalm.

- Rossinisemlan. Spansk mandelmassa och anklevermousse, toppad med riven tryffel. Tidningshuset by Pontus, Kungsholmen.

Drickbar semla med antiinflammatoriska egenskaper. Hälsokedjan Blueberry.

- Semla med syltad blodapelsin och apelsinblomgrädde. Haga tårtcompani, Kungsholmen och Vasastan.

- Semmelwrapen. Tössebageriet, Karlavägen.

- Semla-glass. Finns bland annat hos glassbutiken Fryst, Kungsholmen.

- Semla-milkshake. På krogen Nytorget 6, Södermalm.

- Hemlan. Wienercaféet, Biblioteksgatan, gör en kardemummabulle med dold fyllning.

- Semmelburgare. En semla som ut som en hamburgare serveras på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Hammarby sjöstad.

- Semlefil. Lanserades redan förra året av bland annat Emåmejeriet.

Semlans historia

Semla är ett gammalt ord för bröd av siktat vetemjöl, vetebulle. I Stockholm fick det med tiden betydelsen ’fastlagsbulle’.

Under namnet hetvägg, en försvenskning av tyskans heisse Wecken, ’varma kilar’, introducerades på 1700-talet bullarna med killiknande form (för att få bättre rum på botten av en kastrull, där de före serveringen kokades, fyllda med mandelmassa, i mjölk). De åts allmänt i södra Sverige på fastlagsmåndagen (bullamåndag), medan de i övriga landet åts på fastlagstisdagen (fettisdagsbullar), främst i borgerliga kretsar.

Under 1800-talet började man äta dem utan föregående kokning men med varm mjölk, socker och kanel. Det var först vid sekelskiftet som den moderna typen med vispgrädde under locket lanserades av yrkesbagare och konditorer, samtidigt som man började servera bullarna som en sorts bakelser till kaffet.

Källa: Ne.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.