Klotterinsats. Johan, 26, är en av många målare från andra delar av landet som kommer till Södermalm för den lagliga väggens skull. Foto: Sacharias Källdén

Stor specialinsats mot klotter på Södermalm

Nu klottersaneras Hornstull. Samtidigt spanar civilpoliser efter klottrare i kvarteren nära Tantos öppna vägg för gatukonst.

  • Publicerad 10:34, 13 okt 2017

Igår och idag gör trafikkontoret, MTR som sköter driften av tunnelbanan, och Södermalmspolisen en gemensam insats i Hornstull. Målet är att få bort klotter i området och sätta dit folk för skadegörelse – på bar gärning.

– Det ser illa ut att en stadsdel blir helt nedklottrad. Jag förstår irritationen bland boende, säger Annika Ljung, chef för Södermalmspolisens narkotikagrupp.

Det är hennes civilpoliser som spanar i Hornstull under insatsen.

Varför är det narkotikapolisen som jagar klottrare?

– Den här gruppen kan spana. Vi kan göra oss osynliga och upptäcka brott utan att vi själva blir upptäckta. Här ska vi profilera och upptäcka skadegörelse och narkotika, säger Annika Ljung.

Öppna väggen omdebatterad

Anmälningarna om klotter och annan förstörelse ökar på hela Södermalm men stadsdelsförvaltning har fått många mejl och samtal från boende nära väggen i Tanto som upplever att klottrandet sprider sig i området från den öppna väggen.

Skadegörelsen ökar på Södermalm

Johan, 26, har målat graffiti i tio år och har åkt från Åre för att måla på den öppna väggen.

– Det finns inget liknande där jag bor. Det här är en av anledningarna till att jag åker till Stockholm. Men jag förstår att folk inte vill ha klotter på sina väggar. Det är klart att det sprider sig härifrån. Här ligger burkar som kids kan plocka upp och ta med sig, säger han.
 

Polisen Annika Ljung är med i den särskilda klotterinsatsen på Södermalm. Foto: Sacharias Källdén

Polisen Annika Ljung delar hans bild att det finns en koppling mellan klottret och graffitiväggen i Tanto.

– De fortsätter att klottra på annat. Väggen uppmuntrar till allsköns konst på andra ställen i området. Det får andra att måla, säger hon.

Området saneras

Men stadsdelen har aktat sig för att dra slutsatsen att klottret ökat på grund av att väggen. Anmälningar om klotter ökar i hela staden, inte bara runt Tanto och på Söder. Men en uppföljning av klottret nära de öppna väggarna i Hornstull, Skanstull och Björns trädgård är på gång.

Håller graffitin på att älskas till döds?

Allt klotter i kvarteren runt väggarna har fotograferats, både förra våren innan väggarna var på plats och efter att väggarna öppnats förra hösten. Nu i vår har stadsdelen fotat i områdena igen. Dokumentationen ska ligga till grund för stadsdelens utredning av om det finns ett samband mellan väggarna och ett ökat klottrande. Den väntas bli offentlig i november.

Samtidigt som polisen gjort sin insats i Hornstull har trafikkontoret tagit bort klotter i området och MTR har sanerat tunnelbanan, enligt polisen. Trafikkontoret vill själva inte kommentera varför det görs en insats med polisen i Hornstull.

– Vi kommenterar inte vår närvaro och hur vi gör klottersanering för att försvåra eventuella klottrar, säger Erik Söderberg pressansvarig på trafikkontoret.

Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.