Framgångar. Flera Enköpingsbor firade framgångar på Dreamhack.

Stora framgångar i e-sport för killar från Enköping

E-sporten bara växer och växer. I helgen avgjordes dreamhack i Jönköping och flera Enköpingsbor hade stora framgångar i en industri som växer rejält.

  • Publicerad 22:53, 6 dec 2017

Söndagen den 3 december avgjordes en av de största idrottstävlingarna i Sverige. Dreamhack i Jönköping, världens största Lan-party, där datoranvändare samlas för att spela spel, lockade mängder med folk. En som var där var Emil Maretics från Enköping. 18-åringen spelar mobilspelet Hearthstone.

– Det är ett kortspel. Ett strategispel som går ut på att man ska lägga kort och slå den andres kort så effektivt som möjligt. Nej, det är inte poker. Det är inte en vanlig kortlek utan mer som pokémon, förklarar Emil.

Emil, eller ”TRAX” som han heter när han spelar, nådde finalen där Elias ”Bozzzton” Sibelius blev för svår.

– En andraplats är inte dåligt, Jag är ganska nöjd med placeringen, men själva insatsen är jag inte helt nöjd med. Det fanns mycket som jag kunde ha gjort annorlunda, säger Emil.

Mobilt spelande växer explosionsartat och har gått om både dator- och tv-spelande i popularitet, vilket gör det till den största grenen inom e-sport. Därför startades det första svenska mästerskapet i mobilspel i höstas och på den vägen tog sig Emil alltså hela vägen till en SM-final där en andraplats gav 10 000 kronor.

– Det började som en hobby som jag tyckte var kul och jag försöker nu få det att övergå i en heltidssysselsättning. I de allra största turneringarna finns det absolut stora pengar att vinna.

Hur står man sig som svensk tvåa i ett internationellt perspektiv?

– Jag skulle säga att Sverige är väldigt bra generellt på e-sport. Kommer man tvåa på SM så har man väldigt bra chans.

Förutom Emil lyckades laget Method där tre killar av fem kommer ifrån Enköping bli trea i världen på spelet H1Z1, något som gav en prischeck på 250 000 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Coop Bygg-lokalerna blir Enköpings första padelhall

Nyheter Det började med att bröderna Sätre spelade padel i Västerås. De gillade sporten så mycket att de i februari öppnar egen padelhall. – Först letade efter någonstans att bygga, men sen hittade vi den...tisdag 12/12 19:36

Enköping närmare ett nytt familjebad

Nyheter Ett nytt badhus kommer närmare. Enköpings kommun och Cobab AB, som vann upphandlingen, har skrivit under en samverkansdeklaration.tisdag 12/12 12:49