Prisökning. Nu blir det dyrare att åka kommunalt. Foto: Mostphotos

Stora investeringar höjer biljettpriserna igen

Från och med i morgon, tisdagen den 9 januari, höjs SL:s biljettpriser med 3,3 procent. Det innebär att månadskortet höjs med 30 kronor, och landar på 860 kronor.

  • Publicerad 15:35, 8 jan 2018

Många stora investeringar har gjorts för att kollektivtrafiken ska fungera bättre, och fler är på gång. Därför höjs priserna.

– I den takt som trafiken byggs ut krävs det pengar för att kunna köra trafiken, säger Claes Wersäll, pressekreterare för Moderaterna på Stockholms läns landsting.

Hälften av pengarna kommer ifrån skattebetalarna och hälften från betalande resenärer.

Bland annat har Citybanan för pendeltågen under Stockholm öppnat med två helt nya stationer och 20 procent fler avgångar sedan december 2017. Roslagsbanan ska byggas in ända till Stockholms central, och tvärbanan ska sträcka sig till Kista.

Men det är inte det enda som ska byggas ut de närmsta 20 åren.

17 nya tunnelbanestationer, tre mil nya spår och 28 nya hållplatser ska byggas. En helt ny gul linje ska gå från Odenplan till Arenastaden i Solna, och den blå linjen ska från Akalla fortsätta till Barkarbystaden och åt andra hållet fortsätta förbi Kungsträdgården ut till Nacka.

Utbyggnaden av tunnelbanan sätter i gång efter sommaren 2018.

Därefter väntar ytterligare utbyggnad av den röda tunnelbanelinjen, som ska gå mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Första spadtaget tas år 2020 och sträckan öppnas för trafik år 2035.

Ännu en prishöjning i januari 2019 är redan planerad, även den på 3,3 procent. Men om vi ska räkna med höjningar för varje år i 20 år går inte att säga ännu.

– Det får vi se från år till år vad som händer, Claes Wersäll.

UL:s priser höjs också

Ett 30-dagarskort: höjs från 795 till 840 kronor.
Årsbiljett:höjs från 7 555 till 7980 kronor.

UL+SL-kort 30 dagar: höjs från 1 530 till 1 600 kronor.

I och med 9 januari införs också en 90-dagarsbiljett som kommer att kosta 2 270 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kevin Lyttle gästar Kungsängen

Den 27 januari gästar världsartisten, Kevin Lyttle, Kungsängen Restaurang och Sportbar. Reaktionerna både bland gäster och anställda är starka.onsdag 17/1 11:58

Håbos näringsliv ska bli topp 20 i Sverige

Näringslivet i Håbo kommun har varit ett sorgebarn länge. Nu ska det lyfta rejält de kommande åren. – Vi ska vara en av Sveriges 20 bästa kommuner när det gäller näringslivet, säger Håbo Marknads vd...onsdag 17/1 9:32

Senaste numret

Bålstabladet