Helena Jonsson är verksamhetschef på Sibylleklinken på Östermalm. En fungerande drop in verksamhet på förmiddagarna tror hon är hemligheten bakom klinikens korta köer. Foto: Maja Brand

Stora skillnader i kötid till läkare i innerstan

Från ett par dagar till mer än två månader. Väntetiderna för att få träffa en läkare i innerstan varierar kraftigt, visar vår granskning. Nu kräver politiker en skärpning.

  • Publicerad 06:30, 17 feb 2017

Uppdraget de har är att leva upp till vårdgarantin

Det är inte bara stadens akutmottagningarna som har en pressad situation. Även på vårdcentralerna har man svårt att upprätthålla vårdgarantin, det vill säga att man ska få träffa en läkare eller sjukvårdspersonal inom fem dagar.

Vår granskning visar att väntetiderna för att få träffa en läkare – då sjukdomstillståndet inte är akut – varierar rejält beroende på vilken vårdcentral du är listad hos.Hos några vårdcentraler tar det bara någon dag, hos andra flera månader.

Anledningen? När vi pratar med läkare, verksamhetschefer och politiker är det några förklaringar som återkommer.

* Bemanningen. Med för lite personal och för mycket patienter på listorna blir det gärna köer.

* Patientunderlaget. Har man många listade patienter som söker vård trots att de egentligen inte är i behov av någon vård, ja då märks det på kötiderna. Några läkare beskriver en vardag där många patienter söker vård för att bli friska fort. "När allt egentligen handlar om att vila ett par dagar. Men det har de inte tid med."

Andra, som till exempel Sibyllekliniken på Östermalm där man har extremt korta väntetider, pratar om patienter "som inte kommer i onödan".

Så länge får du vänta på läkartid i Liljeholmen och Älvsjö

* Drop in-verksamhet kan vara ett sätt att minska köer. Flera vårdcentraler har drop in-tider några timmar varje dag när den som vill träffa en läkare kan komma, ta en nummerlapp och vänta på sin tur.

"Vi får patienter från andra vårdcentraler som hänvisas till oss eftersom vi har så kort väntetid " säger Helena Jonsson är verksamhetschef på Sibylleklinken på Karlavägen 56. Foto: Maja Brand

Helena Jonsson, verksamhetschef på tidigare nämnda Sibyllekliniken, tror att en stor del i varför deras vårdcentral klarar vårdgarantin är att de har en drop-in verksamhet varje vardagsförmiddag. Där försvinner många av de mindre allvarliga besöken.

* Läkare online är det senaste försöket att få bukt med köerna. Det är så klart mycket effektivare att klara av en rad patienter via videolänk istället för att ha fulla väntrum. Just nu har landstinget ett pilotprojekt där man på flera vårdcentraler testar läkarbesök via videolänk.

Videobesök hos läkaren ska korta kön till vårdcentralen

Sänkta krav sedan årsskiftet

Ett annat sätt att minska antalet vårdcentraler som inte klarar vårdgarantin är att sänka kraven. Det gjordes också vid årsskiftet. Nu säger vårdgarantin att man inom fem dagar har rätt att träffa läkare eller "annan hälso- och sjukvårdspersonal". Men enligt Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, har den förändringen inte med köerna att göra.

Men hon är inte nöjd med de stora skillnaderna i väntetider. Nu kräver hon bättring.

– Jag ser det som en av frågorna vi måste jobba hårt med framöver. För tillfället håller hälso- och sjukvårdsförvaltningen på att ta fram en strategi för hur vi ska kunna jämna ut de här skillnaderna. Jag tror mycket på detta med videobesök som vissa redan börjat använda sig av, säger Anna Starbrink

Men hon poängterar också att ansvaret är vårdcentralernas. De ska helt enkelt ha den personal och den organisation som krävs för att leva upp till garantin.

– Uppdraget de har är att leva upp till vårdgarantin och som jag ser det har vårdcentralerna alla möjligheter att utvecklas här, säger hon.

På Ringens vårdcentral på Södermalm är det två läkare, en psykolog och en diabetessköterska som ska träffa sina patienter över videolänk. Foto: Karoline Montero Araya

Så ser kötiderna ut

Södermalm

Söderdoktorn: 1 månad.

Hammarby sjöstads husläkare: 3 dagar.

Capio Vårdcentral Slussen: upp till 4 veckor.

Helsa Hornstull: 5 dagar.

Capio Vårdcentral Ringen: upp till 4 veckor.

Capio Vårdcentral Södermalm upp till 4 veckor

Sjöstadsdoktorn: 1-2 veckor.

Hammarby sjöstads husläkare: 3 dagar.

Rosenlunds vårdcentral: 3-4 veckor.

Åsö vårdcentral: 3-4 veckor.

Östermalm

Sophiahemmets husläkarmottagning: 1 vecka.

Aleris Stureplan: 2 veckor.

Banérgatans husläkarmottagning: Inom 1 vecka, oftast.

Sibyllekliniken: 3 dagar

To Care: 2 månader

Lill-Jans husläkarmottagning: Vill inte uppge

Capio Vårdcentral Östermalm: upp till 4 veckor

Gärdets vårdcentral: Upp till 8 dagar

Kungsholmen

Fridhemsplans vårdcentral: 1 vecka

S:t Eriks vårdcentral: Vill ej uppge

Stockholms sjukhems husläkarmottagning: 2 veckor.

Essinge vårdcentral: 1 vecka.

Capio Vårdcentral Kungsholmen: upp till 4 veckor

Doktor Kom Hem, Kungsholmen: 1 vecka.

Kvartersaktuen Serafen, Kungsholmen: 2-5 dagar.

Kungsholmsdoktorn: 1 vecka.

Vasastan / Norrmalm

CityAkuten Husläkarmottagning: 2 veckor.

Hötorgets vårdcentral: 1 vecka.

Kvartersakuten Surbrunn: 5 dagar

Familjeläkargruppen Odenplan: 5 dagar

Husläkarmottagningen Johannes: 5 dagar

Kvartersakuten Tegnergatan: 7 dagar

Får du vänta för länge på läkartid? Så här kan du göra

Om du inte får vård inom vårdgarantins gränser kan du kontakta Vårdgarantikansliet. Där kan du få hjälp med att hitta en vårdgivare med kortare väntetider.

Telefon: 08-123 134 00

Telefontid: 07.30-12.00

Källa: 1177.se

Online. "Vi ser inte nätet som ett alternativ till den ”vanliga” vården utan som komplement", säger Karin Steinberg, regionchef på Capio som driver fem vårdcentraler i stan som har svårt att leva upp till vårdgarantin. Foto: Karoline Montero Araya

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.