Utbildningsförvaltningen besökte politikerna i Spånga på torsdagskvällen. Foto: Sofia White

Stora utmaningar väntar skolorna i Spånga

Under gårdagens möte i stadsdelsnämnden fick Spånga-Tenstas lokala politiker besök av utbildningsförvaltningen. Flera utmaningar väntar skolorna i Spånga.

  • Publicerad 16:10, 24 nov 2017

Nån på vår kompetensförsörjningsenhet räknade ut att vi som kommunal utförare i Stockholms stad skulle behöva anställa alla som går ut, från alla lärosäten i mellan-Sverige, varje år fram till år 2026.

Stora utmaningar väntar stadens kommunala skolor framöver. Det stod klart när Teddy Söderberg, grundskolechef på utbildningsförvaltningen, besökte Spånga-Tensta stadsdelsnämnd på torsdagen.

– Nån på vår kompetensförsörjningsenhet räknade ut att vi som kommunal utförare i Stockholms stad skulle behöva anställa alla som går ut, från alla lärosäten i mellan-Sverige, varje år fram till år 2026. Och då skulle vi ändå inte klara vårt kompetensförsörjningsbehov – smaka på den! sa han under kvällen.

Enligt Teddy Söderberg tappar den svenska skolan varje år runt 13 000 medarbetare. Bara 6000 börjar. Samtidigt ökar elevantalen kraftigt.

Brist på lokaler

För Spångas del är också bristen på lokaler en stor utmaning. Skolbyggandet går inte i takt med bostadsbyggandet. För att täcka behovet som uppstår när till exempel Bromstensstaden byggs måste flera lokaler till även i Spånga.

– Får vi på utbildningsförvaltningen som vi vill byggs en skola på Bromstens IP, sa Teddy Söderberg.

– Det hoppas vi inte, muttrade då ledamoten Anna Jonazon (S) om frågan som är en hjärtefråga lokalt.

En ny skola planeras också i Bromstensgluggen.

Dessutom kommer Spångas befintliga skolor behöva byggas ut. En ny huskropp planeras ersätta paviljongerna på Solhemsskolan. Även vid Sundbyskolan planeras paviljonger rivas, och ersättas med större huskroppar.

– För att få det bättre måste vi stöka till det under en tid. Det blir en stor utmaning, sa Teddy Söderberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Woop woop! Det här händer i helgen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Prova på-yoga ✓Mat- och kulturfestival ✓Livemusik Ääääntligen är den här, helgen! Och vi har förstås samlat alla tips på aktiviteter runt om i Västerort och Järfälla.fredag 16/3 15:27

Enorma brister i skandalbostäderna i Spånga

Nyheter Kritik mot bygget: "Blir ledsen av att vara här" El, vatten och värme – inget av det fanns på plats när studenten Anna kom till sin lägenhet på inflyttningsdagen. Prime living hävdar att de informerat studenterna att lägenheterna inte var...fredag 16/3 13:33