Nytt och fräscht. Populära Kungsholms strand kommer få ett ansiktslyft. Bland annat kommer ett nytt större utegym att sättas upp mellan Barnhusbron och Kungsbron. Foto: Andreas Enbuske

Strandstigen ska fräschas upp

Populära Kungsholmens strandstig mellan S:t Eriksbron och Kungsbron ska få en ansiktslyftning med breddade gång- och cykelstråk, nya sittplatser och plats för spontan- idrott.

I stort sett dagligen promenerar Kina von Arnold på och runt Kungsholmens strandstig.
Hon uppskattar stråket eftersom det är relativt lugnt även om hon märker att klubbverksamheten på somrarna genererar en hel del skräp i området. Men hon efterfrågar bredare gång- och cykelbanor här.
– De cyklar så jäkla fort här och det är ett dilemma när det är så trångt, säger Kina.
Parkmiljöförvaltningen hör bön. I veckan presenterade man nämligen flera nyheter för hur strandstigen ska göras mer attraktiv – och aktiv.
Bland annat kommer en breddning ske av stråket till fem meter vilket innebär att cyklister får två meter, gående två meter och joggarna en meter, en avsevärd skillnad mot i dag.

Sportig hänsyn
Att staden möter sportiga Kungsholmsbors önskan framgår också av de spontan- idrottsytor som föreslås. Pingisbord, ett nytt fräscht utegym och en helt ny multisportplan. Landskapsarkitekten Fredrik Ekroth på parkmiljöförvaltningen berättar om varför man väljer att satsa så mycket på idrott:
– Det har inkommit många medborgarförslag under hösten och vintern som efterfrågat olika typer av aktivitetsytor inom denna del av Kungsholmen.
Kommer multisportplanen bli av, tror du?
– Ja, det tror jag. Det som talar för den är de önskemål vi fått om multisportplaner och bollplaner och att vi hittat en möjlig yta för den. Det som talar emot är att vi tar en öppen men lite skyddad gräsyta i anspråk. Men det är alltid en kompromiss man får göra i en tät stad där många önskemål finns om hur de offentliga rummen ska användas, säger Fredrik Ekroth.
Även flanörerna och barnen får sitt i form av fräscha sittplatser längs vattnet, flera nya lök- och trädplanteringar, upprustad lekpark, plats för grillning och rustning av området under Barnhusbron.
– Det finns ett behov av vegetationsåtgärder som innefattar röjning i slänterna och ersättning av en del träd som uppnått en för arten hög ålder, säger Fredrik Ekroth.
Parkmiljöförvaltningen har ansökt om investeringsmedel om en miljon kronor per år för 2013, 2014 och 2015. 

Fakta

Så ska strandstigen rustas:


(klicka på kartan för större version)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00