Kungsholmen. Alströmerhemmets vård- och omsorgsboende består av totalt 113 lägenheter, där ungefär hälften är inriktade på demens. Foto: Mostphotos

Strid om kommunalisering på Kungsholmen

Alströmerhemmet på Kungsholmen ska drivas av staden när dagens avtal går ut. Det tycker den rödgröna majoriteten i Kungsholmens stadsdelsnämnd, som får hård kritik från oppositionen.

  • Publicerad 16:32, 23 jan 2018

Vård- och omsorgsboendet Alströmerhemmet på Fridhemsgatan har drivits av Temabo AB sedan 2011. Avtalet går ut den 31 oktober nästa år och kan inte förlängas ytterligare.

Därefter måste stadsdelsnämnden besluta om vård- och omsorgsboendet ska upphandlas på nytt eller tas tillbaka i egen regi.

Arvid Vikman (S), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd, är för det senare alternativet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Alströmerhemmet delar samma ingång som Fridhemmet, där vi redan har personal i egen regi. Vi ser fördelar i att kunna nyttja samma personal på båda boendena.

Han påpekar att Alströmerhemmets lokaler, som ägs av staden, behöver renoveras och att boendet kan behöva stängas under tiden.

– Det leder till kortare avtalsperioder och eventuella ägarbyten. Vi kan inte garantera en period där en och samma aktör kan driva verksamheten som i dag. Därför är det bättre med kommunal drift.

Arvid Vikman tycker dessutom att Kungsholmen har en för dålig blandning av olika vårdaktörer.

– Ett är i kommunal regi, tre på entreprenad och fyra helt privata. Fler kommunala äldreboenden skulle ge en större mångfald och valfrihet.

Något ideologiskt agg mot privata aktörer är det inte tal om, menar han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Nej, vi har ju själva beslutat om att förlänga det nuvarande avtalet, säger Arvid Vikman.

Oppositionen tycker däremot att driftsavtalet för Alströmerhemmet ska upphandlas på nytt.

– Det är inte självklart att kommunen driver det bäst, och det kanske finns någon som är betydligt lämpligare som man missar genom att inte upphandla, säger Maria Johansson (L), vice ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Beslutet om driftsform fattas i Kungsholmens stadsdelsnämnd den 1 februari.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kan Village People rädda bokhandeln Hedengrens?

Nyheter "Inga kunder har strömmat till" Den anrika bokhandeln Hedengrens testar en ny grej inför årets bokrea.fredag 23/2 16:37

Brottartalang på Östermalm i landslaget

Nyheter "På mattan är det alltid krig" Som femåring började Östermalmsbon Georgios Barbanos brottas men först när han var 13 började han gilla sporten på riktigt. Nu, två år senare, är han uttagen till landslaget.fredag 23/2 15:45