Strid om reservatet in i det sista

Kommunstyrelsen röstade på måndagskvällen för Alliansens förslag om reservatsgränserna vid Råstasjön. Nu avgörs frågan i fullmäktige den 18 december.

  • Publicerad 20:55, 4 dec 2017

Inför måndagskvällens möte i kommunstyrelsen hade de rödgröna oppositionspartierna MP, V och S skrivit ihop sig om ett gemensamt yrkande.

I yrkandet kräver de tre partierna att gränsen dras så att Sjövägen och övrig mark fram till kommungränsen inkluderas i reservatet. Det skulle förmodligen innebära att Sjövägen stängs för allmän trafik.

Oppositionen vill att ett område mot Råsta strandväg ska reserveras som buffertzon för reservatet. Dessutom vill de tre partierna ha ett ställningstagande från fullmäktige att ingen framtida byggnation ska ske intill reservatet.

Alliansen har lagt ett förslag till reservat där gränserna är snävare än i oppositionens yrkande. Inför mötet hade Allianspartierna skrivit ihop ett gemensamt yttrande där man betonar vikten av att inte försena processen. Sjövägen bör dessutom hållas öppen för blåljustrafik, anser Alliansen.

Uppdraget att ta fram en genomförandeplan finns fastslagen i budgeten ”som alliansen och Bergshamrapartiet har ställt sig bakom”, skriver M, L, C och KD i sitt yttrande.

Den formuleringen är central. I fullmäktige den 18 december står de tre partierna i den rödgröna oppositionen mot allianspartierna när reservatens gränser ska fastställas.

Sverigedemokraternas tre mandat och Bergshamrapartiets enda mandat avgör förmodligen hur stort reservatet vid Råstasjön blir.

– Vi ska diskutera den här frågan på vårt styrelsemöte inför kommande fullmäktige, säger Bergshamrapartiets ordförande Björn Bränngård.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kan det bli 100 seniorbostäder

Nyheter Drömläge vid Brunnsviken Magnolia Bostads stora kontorsfastighet i sydvästra Bergshamra kan bli seniorboende. Fastighetsbolaget har under en längre tid planerat att göra om byggnaden till bostäder.fredag 15/12 22:20