ENADE. Leif Berglund (S) och Per Erik-Kanström (M) marscherar in till rättsförhandlingarna på Arlanda sida vid sida. Foto: Simon Markusson

Striden om flygbullret inleds

Fyra dagars rättsförhandlingar om flygbullret inleddes på Arlanda under tisdagen. Kommunen hoppas på ett slut på inflygningarna över Väsby tätort. Swedavia att de fortsätter åtminstone till 2038.

Upplands Väsby kommun visade upp en enad front när förhandlingarna i mark- och miljödomstolen om flygbullret inleddes på Arlanda flygplats under tisdagen. Socialdemokraternas gruppledare Leif Berglund och Per Erik-Kanström (M), kommunstyrelsens ordförande, marscherade in sida vid sida.


– Vi gör det här för Väsbybornas skull och för att värna om Upplands Väsbys utvecklingsmöjligheter, säger Per-Erik Kanström (M), som dock inte vågar sia om utsikterna.

– Jag kan inte säga hur det kommer gå men vi gör vårt bästa för att företräda Väsbys intressen.

Vad Upplands Väsby kommun vill är att inflygningarna över Väsby tätort ska upphöra år 2018 i enlighet med det nuvarande miljötillståndet. Swedavia, en statlig koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser utöver Arlanda, vill i stället ha ett nytt miljötillstånd som tillåter inflygningarna att fortsätta till år 2038.

Närvarande vid förhandlingarna var även kommundirektör Björn Eklundh och kommunens specialanlitade juridiska expert Karin Dunér, som bedömer att det är sannolikt att fallet kommer överklagas vidare till mark- och miljööverdomstolen.

– Den här frågan berör så pass stora motstridiga intressen där det är svårt att enas. Däremot är det väldigt ovanligt att fall går upp till en högre instans än mark- och miljööverdomstolen.

Hon gissar att ärendet kan få sitt avgörande i mark- och miljödomstolen om fyra månader.

– Men överklagas det vidare till mark- och miljööverdomstolen kan det dröja till ungefär ett år från nu, säger Karin Dunér.

Har det funnits några tidigare fall som liknar detta?

– Jag kommer tyvärr inte på några exempel på rak arm. Jag tror faktiskt inte det, säger Karin Dunér.

Vad tror du om Upplands Väsbys chanser?

– Det vill jag inte uttala mig om men vi har goda argument för vår sak, säger Karin Dunér.

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Formstarka Isabella ser fram emot JEM

Sport Efter en sämre inomhussäsong har Isabella Andersson fullständigt exploderat utomhus. Medeldistanslöparen har krossat sina gamla personliga rekord och har dessutom nyligen kvalat in till JEM.måndag 26/6 9:02