Entusiast. ​ Robin Johnander försluter flaskor i sitt nya ölbryggeri – sitt eget garage – i Gamla Enskede. Foto: Michael Toll

Superlokal EPA-öl från Enskede gör succé

800 liter bärs i garaget. Gamla Enskede bryggeri sprider snart sin öl över hela stan.

· Publicerad 10:46, 30 aug 2013

”Mycket fruktig. Ljus, lite kort, med en behaglig bitterhet som varar. Imponerande för en 2,1%”. Så beskrivs EPA - Enskede Pale Ale, som ölentusiasten Robin Johnander förra året började producera i sitt kök på Margaretavägen i Gamla Enskede.
Efter att i flera år gjort egna små hembrygder lyckades han få fram en lättöl med både karaktär och fyllig ölsmak. Målet var att på sikt driva ett eget bryggeri och när EPA-ölen gjorde succé räckte inte köksbryggeriet längre till. Nu har garaget byggts om till ett bryggeri och öltillverkningen har gått från hobbyverksamhet till seriöst företag.
– Jag har investerat en hel del besparingar och all min fritid, men min lättöl har blivit så populär att målet nu är att jag ska kunna försörja mig som öltillverkare, säger Robin Johnander.

Har tagit tjänstledigt
Tidigare kunde han tillverka omkring 50 liter öl per sats. Med det nya bryggverket och de stora jästankarna installerade har produktionstakten ökat rejält och nu kan mellan 400-800 liter öl bryggas varje månad.
– Första laddningen med mina nya grejer blev klar i veckan. De kunder som har druckit ölen har verkligen uppskattat smaken, säger Robin Johnander.
Robin har sedan en tid tillbaka tagit tjänstledigt två dagar i veckan för att hinna med att vara bryggerimästare. Förutom den fortsatta framställningen av EPA-ölen håller han på att utveckla en ny produkt som blir en betydligt mer humlerik öl. Och till jul återkommer julölen, som förra året producerades på 450 flaskor och sålde slut på en dryg timme.
– Det är roligt att lättöl har visat sig vara en sådan succé. Förutom min EPA-öl har jag nu lyckats producera en öl som påminner mer om en klassisk IPA, samtidigt som alkoholhalten är fortsatt låg, säger Robin Johnander.
EPA-ölen distribueras just nu till en handfull restauranger i Stockholm samt till ett kafé på Öland. Och eftersom lättöl kategoriseras som livsmedel, och det är tillåtet att brygga och sälja hemma, kan det även gå att köpa bärs direkt från garaget i framtiden.
– Jag behöver inga krångliga tillstånd eller gå via Systembolaget, har man vägarna förbi kan man bara knacka på och handla direkt från bryggeriet, säger Robin Johnander.

Fakta:

Gamla Enskede bryggeri

Grundare: Robin 
Johnander.
Tillverkar: EPA, Enskede Pale Ale. En ny humlerik öl. Julöl.
Finns att köpa: StilEpok, Gamla Enskede Matbod (under hösten) och NK Saluhall.
Nästa sats: Klar i veckan. Kommer att säljas på StilEpok på Gamla Enskede gatufest den 7 september.
Mer information:www.gamlaenskedebryggeri.se

Comments powered by Disqus.