VARIERAR. Vissa år är det fullt på Norrvikens isar. Men i år ser det lite mörkare ut för skridskosäsongen. Foto: Anna Wettergård

Svag is i kommunen

– Man ska inte ge sig ut på isen nu. Det säger Lennart Gustafsson från Sollentuna skridskosällskap när Vi i Sollentuna pratar med honom i början av veckan.

  • Publicerad 14:09, 10 jan 2017

Flera stycken har gått igenom isen i Sollentuna den här säsongen. I mellandagarna var det bland annat två skridskoåkare vid Törnskogen som hamnade i vattnet när isen brast. Och förra veckan gick en person genom isen på en annan del av Norrviken när han var ute med sin hund.

”Hunden drog iväg efter en pinne och ville inte riktigt komma tillbaka så maken fick gå efter. Lyckligtvis hann han inte längre ut än att han bottnade men åkte i till armhålorna. Kläderna var rätt stela när han kom hem! Isen höll dock för hunden som var överlycklig. Jag var mest arg då maken vet bättre än att gå ut på svag is... ”, skrev personens fru på Facebook.

Lennart Gustafsson är aktiv i Sollentuna skridskosällskap, och ansvarar för klubbens tävlingar. Han berättar att isen i år inte har hunnit växa till sig.

– Isen närmast land hann aldrig bli mer än 5 – 8 centimeter, och sedan kom snön. När snön väl har kommit så växer inte isen mer.

Han vill varna för att ge sig ut på isen i dagsläget.

– Man ska inte ge sig ut på isen nu!

Han är inte säker på om det blir någon vidare säsong för långfärdsskridskor i år.

– Det enda som kan rädda isen är om det regnar, så att snön smälter till vatten. Och så fryser vattnet sedan.

Om det händer blir isen perfekt.

Om isen istället bildas av att snöslask fryser på, smälter och fryser igen blir isen väldigt knagglig.

– Och blir isen så knagglig så orkar inte våra små fordon ploga den. Och ska vi ut med våra stora maskiner måste isen vara minst 20 – 25 centimeter tjock.

För att isen ska bli så tjock krävs ett rejält väderomslag.

– Så det ser väl inte jätteljust ut just nu. Men vad som helst kan ju hända, avslutar han.

Mer om issäkerhet

Isen bör vara minst 10 centimeter tjock för att man ska ge sig ut på den. Tunnare is kan hålla, men risken är då stor för att isen har svagheter som är svåra att upptäcka. Dessutom är det svårt att ta sig upp om du går igenom långt ut på tunn is.

Inga naturisar är helt säkra. Det är viktigt att känna till isens vanliga svaga områden. Men svagheter kan ibland vara svåra att se och uppträda oväntat. Du måste vara förberedd på risken att isen plötsligt brister. Då gäller det att ha sällskap, bra utrustning och veta hur du ska göra.

Viktig utrustning vid vistelse på naturis:

Bär alltid isdubbar högt runt halsen Alla ska bära flythjälp: flytväst, flytoverall eller ryggsäck med ombyte i tät påse Räddningslina Ispik Mobiltelefon i vattentätt fodral

Tänk på:

Ha alltid sällskap på isen. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen. Håll avstånd till den som färdas först. Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen. Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is. Ta det lugnt.

Källa: Svenska livräddningssällskapets sida: www.issakerhet.se

Mer information om lokala isförhållanden finns på: idrottonline.se/SollentunaSS-Skridsko

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen gripen för mordförsök i Rotebro

Nyheter Under torsdagseftermiddagen skottskadades en man i Rotebro. Ingen är ännu gripen i ärendet.fredag 20/4 12:33

"Fjolårsgräset fungerar nästan som krut"

Nyheter Brandkåren uppmanar till försiktighet Många vill säkert röja upp i trädgården under helgen och elda gammalt gräs, löv och grenar. Men det gäller att vara försiktig. Brandrisken är stor. – Det döda fjolårsgräset fungerar nästan som krut,...fredag 20/4 12:16