Borgerligt alternativ och Posk, som haft ordförandeposterna i kyrkofullmäktige, förlorar mandat i kyrkovalet i Järfälla. Samtidigt går SD och C framåt. Foto: Larske/ Gustaf Hellsing /Ikon

Sverigedemokraterna framåt i kyrkovalet i Järfälla

Borgerligt alternativ och Politiskt obundna, som hittills haft ordförandeposterna i Järfällas kyrkofullmäktige, tappar mandat. Samtidigt går Sverigedemokraterna framåt efter årets kyrkoval.

  • Publicerad 16:32, 18 sep 2017

Politiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) och Borgerligt alternativ (BorgA) styrt kyrkofullmäktige i Järfälla.

Men i årets kyrkoval tappar båda partierna mandat. Det gör även Kristdemokraterna Liksom 2013 blev Socialdemokraterna den största nomineringsgruppen med 13 mandat i fullmäktige.

Samtidigt går Centerpartiet och Sverigedemokraterna framåt. SD, som ställde upp för första gången och storsatsade inför valet, blev fjärde största nomineringsgrupp med 11,75 procent av rösterna. De får nu fem mandat i kyrkofullmäktige.

– Det var ungefär så tankarna gick inför valet och vi är jätteglada över valresultatet blev som det blev. Sedan vill man alltid ha mer, säger Jimmy Fors (SD), gruppledare.

Tror du att ni har tagit väljare från Borgerligt alternativ och Posk?

– Det blir spekulationer, men det tror jag nog. Någonstans har de väljarna kommit ifrån i alla fall.

Hur ser ni på eventuella samarbeten?

– Jag som gruppledare går in ödmjukt och pragmatiskt. Vi låser inte för någon av de andra nomineringsgrupperna utan vi går in för att göra det bästa för kyrkan. När allt kör igång får vi sätta oss ner för att se vad de övriga nomineringsgrupperna vill och hur de ser på samarbeten.

Kyrkovalet: Ingen plan för att möta SD i Järfälla

Fler röstade i år

Sverigedemokraterna hade sex namn på listan i Järfälla, där nu fem av dem tar plats i fullmäktige.

Vad tänker ni driva för frågor nu?

– Vi går in med devisen om tro och tradition och kommer hårdast att driva frågorna om en kyrka med en tydlig kristen identitet. Kyrkan ska våga stå upp för kristendomen i alla sammanhang, oavsett om det är i samtal med besökare eller med andra trossamfund.

Johan Drevemo (Posk), idag ordförande i kyrkofullmäktige, säger att de kommer att sätta sig ner i nomineringsgruppen och diskutera valresultatet och framtiden. Historiskt sett har de samarbetat med Borgerligt alternativ, Fria liberaler, Centern och Kristdemokraterna.

– Men vilka poster det blir den här gången är inte alls klart, säger han.

Öppnar ni för samarbeten med andra, som Sverigedemokraterna?

– Det är precis sådant vi ska diskutera på styrelsemötet på måndag. Vår utgångspunkt är att se över möjligheterna att fortsätta samarbetet med de nomineringsgrupper vi av tradition har samarbetat med, säger Johan Drevemo.

Valet 2017 lockade också betydligt fler väljare – i år röstade 18,93 procent av de röstberättigade i Järfälla kommun. 2013 var siffran 11,50 procent.

Det kan vara en anledning till att nomineringsgrupper som Posk tappade, tror Johan Drevemo.

– Jag uppfattar det som att det beror delvis på debatten kring Sverigedemokraterna. Många har velat rösta för eller emot SD, säger han.

Hans teori är att de nytillkomna väljarna är sådana som vanligtvis inte engagerar sig i kyrkan, och att de istället väljer ett känt politiskt parti.

– Det tror jag att vi i Posk förlorat lite på, som är de som är mest engagerade i kyrkan och går på gudstjänster, säger Johan Drevemo och fortsätter:

– Sedan kan det hända att de andra varit duktigare på att bedriva valrörelse. Kyrkan är demokratisk och det är väljarna som bestämmer.

Så röstade Stockholm i kyrkovalet

Resultatet

Arbetarepartiet – Socialdemokraterna (S): 33,78 procent (2017), 13 mandat. 34,05 procent (2013)
Borgerligt alternativ (BorgA): 12,17 procent (2017), 5 mandat. 17,05 procent (2013)
Centerpartiet (C): 8,31 procent (2017), 3 mandat. 4,12 procent (2013)
Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK): 7,06 procent (2017), 3 mandat. 7,12 procent (2013)
Kristdemokrater i Svenska kyrkan (Kr): 4,69 procent (2017), 2 mandat. 9,21 procent (2013)
Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK): 3,30 procent (2017), 1 mandat. 5,73 procent (2013)
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk): 18,93 procent (2017), 7 mandat. 22,28 procent (2013)
Sverigedemokraterna (SD): 11,75 procent (2017), 5 mandat. Ställde inte upp 2013.

Valdeltagande

2017: 18,93 procent

2013: 11,50 procent

Förändring valdeltagande: 7,43%

Antal röstberättigade: 30 688

Avgivna röster: 5 810

Giltiga röster: 5 752

Ogiltiga röster: 58

Källa: Svenska kyrkan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kallhällsnallen Pysen reser jorden runt

Nyheter Skickar hälsningar till barnen på Kolarängskolan Kolarängskolan i Kallhäll placerade nyligen nallen Pysen på Cityterminalen i Stockholm med en lapp som uppmanar folk att ta Pysen med ut i världen. Nu har Pysen redan hunnit besöka London och Arusha...tisdag 20/2 10:16

Sveriges bästa vattenpolospelare kommer från Järfälla

Sport Succéklubben: "Vi har byggt upp en vinnarmentalitet" Vad har årets manliga och årets kvinnliga vattenpolospelare gemensamt? Svar: båda är med i Järfälla simsällskap. Vi hängde med på deras träning och pratade om varför Järfälla gör succé inom just...måndag 19/2 15:49