Gräsligt. Jerzy Malbord och Siwe Malbord Lindströms gräsmatta är förstörd. Foto: Jonas Månsson

Svinen härjar på Tranholmen

Varje vecka får Siwe Malbord Lindström på Tranholmen sin gräsmatta förstörd av vildsvinen. Nu har hon tröttnat. Jägarna vet just nu inte hur de ska stoppa deras framfart.

  • Publicerad 11:00, 9 dec 2016

Man vågar ju inte låta barnen gå hem när det är mörkt.

Vildsvinen finns överallt på Mälaröarna. Inte minst på Adelsö, vilket Mälarö Tidning tidigare berättat om. Men den senaste tiden har det varit Närlunda och Älvnäs som de vilda grisarna har gäckat jägarna – inte minst på lilla Tranholmen.

– Vi har varit terroriserade av vildsvinen i två månader nu och börjar bli riktigt trötta på dem. De är här regelbundet, minst en gång i veckan, ibland flera gånger på en vecka. Det kan bara inte fortsätta så här, säger Siwe Malbord Lindström som bor på Tranholmsvägen.

Djuren kommer på besök nattetid, ofta i flock.

– En natt såg jag sex svin på samma gång, tre stora och tre små.

Nu orkar de inte längre lappa ihop gräsmattan efter svinens jakt på föda, berättar Siwe Malbord Lindström.

Grannen Stefan Hammerfeldt och hans familj bor skyddat och har klarat sig bra från angrepp. Men han har flera gånger stött på grupper av vildsvin under sina hundpromenader i området.

– Jag har både sett och hört dem. Då går jag med raska steg därifrån. Man vet ju inte hur de beter sig.

Orolig för barnen

Mest orolig är han dock för att barnen ska råka illa ut.

– Min son ringde när han såg sju vildsvin på en tomt när han cyklade hem en kväll. Då var jag nära att ge mig ut med bilen. Man vågar ju inte låta barnen gå hem när det är mörkt, säger Stefan Hammerfeldt.

Men vildsvinens framfart är ett svårlöst problem, enligt kommunens skyddsjaktledare Robert Möller.

– Vi är ute på nätterna och försöker komma åt dem, men det är inte lätt. Flera flockar rör sig i tätorten, säger han.

Nyligen blev sju vildsvin påkörda på Ekerövägen mellan Nyckelby och Ekerö sommarstad, så de rör sig i stora flockar.

Svåra att locka

En vildsvinsfälla finns utplacerad i närheten av Tranholmen och ska kunna fånga in flera grisar på samma gång. Men än så länge är det för varmt i marken för att svinen ska kunna luras in.

– Vi kan inte locka dem med bättre mat än de har ute i naturen. Det finns fortfarande gott om insekter, växter och ekollon. Om de har insett att det finns gott om mat stannar de ju kvar i området.

Men det finns ingen anledning att vara rädd för dem, menar Robert Möller.

– Nej, bara om man har en hund som skäller eller ger sig på vildsvinen. Då kan det gå illa för hunden.

Men de ger sig inte på människor?

– Nej, det gör de inte, säger han.

Så får vildsvin jagas

För vildsvin gäller allmän jakttid. Det innebär att ett obegränsat antal djur får fällas under den period som jakten gäller.

Jakt på vildsvin får bedrivas speciella tider på året under olika förutsättningar. Från den 16 april till och med 15 februari är det tillåtet att jaga. Med hund får jakt bedrivas den 1 augusti till och med 31 januari. Jakt får ske dygnet runt, men eftersom vildsvin är nattaktiva är det vanligast att vildsvinsjakt sker nattetid. Suggor med kultingar är fredade.

Källa: Naturvårdsverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Få Ekeröbor litar på sina lokalpolitiker

Nyheter Känslan av otrygghet är hög hos Ekeröborna. Och förtroendet är lågt för kommunala politiker.torsdag 26/4 16:02

Här kan du fira in Mälarövåren

Nyheter ✔Brasa ✔Fyrverkerier ✔Sång ✔Vårtal Klart sköna maj ska välkomnas! Här är några lokala valborgseldar där du kan rasa ut vintern med bravur.torsdag 26/4 10:22

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter